MF DNES

EU za dva roky zakáže brčka

Zákaz by měl začít platit za dva roky poté, co ho schválí všechny členské státy Evropské unie.

-

BRUSEL Vyjednávač­i členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu (EP) se v noci na včerejšek dohodli na prozatímní podobě zákazu plastových výrobků na jedno použití. Týká se například plastových brček, nádobí anebo tyčinek do uší. Opatření může znamenat citelné změny v životě všech obyvatel Unie.

Varování: Jsou i v pitné vodě

Cílem je omezit objem plastového odpadu, který zamořuje nejen oceány a moře. Už teď v nich plave přes čtvrt milionu tun plastů. Jsou nacházeny v tělech želv, velryb i ryb a jejich mikročáste­čky se dostávají i do lidského potravinov­ého řetězce. Mikroplast­y jsou už také v pitné vodě v Česku, jak prokázali letos vědci z Akademie věd. Jsou tak malé, že odfiltrova­t je by bylo příliš nákladné.

Vedle toho je také problém s likvidací plastového odpadu. Zejména poté, co Čína letos zakázala jeho dovoz. Například jedna PET lahev se přitom rozkládá 450 let.

I to jsou důvody, proč Evropská komise přišla letos v květnu s návrhem zakázat plastové výrobky na jedno použití. Evropský parlament a členské státy v návrhu následně provedly mírné změny. Pokud včera přijatou předběžnou dohodu potvrdí velvyslanc­i zemí Unie, bude výsledná podoba textu předložena Evropskému parlamentu a poté ještě znovu členským státům k finálnímu schválení.

Zákaz by měl – s určitými výjimkami – začít platit za dva roky. Má se týkat nejen obvykle zdůrazňova­ných brček nebo čistítek do uší, ale i jednorázov­ých plastových příborů, talířů či polystyren­ových obalů a hrnků na potraviny a nápoje určené k okamžité spotřebě a také dalších produktů z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplast­y.

Členské země také mají přijmout kroky, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje. Od roku 2025 by měl v EU existovat závazný cíl 25 procent výroby PET lahví z recyklovan­ého materiálu, od roku 2030 by to mělo být procent 30. Tisková zpráva také uvádí, že je začít i s hledáním alternativ k filtrům v tabákových výrobcích, jejichž součástí jsou nyní plasty. Cigarety a další výrobky, které takové filtry mají, budou muset být opatřeny příslušným upozornění­m, včetně poznámky o škodách hrozících životnímu prostředí, pokud bude filtr odhozen jinam než do koše.

Nejvíce se však podle agentury DPA nová opatření dotknou odvětví umělých hmot, které v roce 2015 dosáhlo tržeb 340 miliard eur (8,7 bilionu Kč) a zaměstnáva­lo 1,5 milionu lidí. (zah, ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Problém Plasty na snímku pořízeném na břehu řeky Temže.
Foto: ČTK Problém Plasty na snímku pořízeném na břehu řeky Temže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia