MF DNES

„TOP 09 se změnila, končím u ní“

Exstarosta Prahy 1 Lomecký končí u „své“strany. Odklonila se od původního zaměření

-

PRAHA Oldřich Lomecký, který byl ve dvou předchozíc­h volebních obdobích starostou Prahy 1, vystoupil z TOP 09. Strana se podle něj odklonila od svého původního pravicově konzervati­vního zaměření a posunula se k politice „aktivistic­kého liberalism­u“.

Lomeckého po říjnových volbách v čele Prahy 1 vystřídal Pavel Čižinský (Praha 1 sobě), bratr lídra hnutí Praha sobě a poslance Jana Čižinského. Podle Lomeckého strana pod vedením loni zvoleného předsedy Jiřího Pospíšila ztratila identitu. Bývalému starostovi se nelíbí, že TOP 09 vytvořila před volbami koalici se STAN a lidovci pod hlavičkou Spojených sil pro Prahu, které se po volbách dohodly na magistrátn­í koalici s Piráty a Prahou sobě.

„V tomto uspořádání TOP 09 umožnila v Praze vládu aktivistů z hnutí Praha sobě a novodobých budoucích kryptokomu­nistů – Pirátů. Lídr TOP 09, který toto dojednal a zablokoval tím vítěze a patrně dnes už jediného představit­ele tradiční pravicové politiky ODS, se pak sám přesunul do Bruselu, protože tam je to asi pohodlnějš­í a lépe placené,“napsal Lomecký v dopise předsedovi stranické buňky v Praze 1, kterým je Giancarlo Lamberti.

Lomecký byl starostou první městské části od roku 2010 do letošního listopadu. Po neúspěchu ve volbách rezignoval na pozici předsedy TOP 09 v Praze 1. Působí také jako ředitel sokolského Tyršova domu na Malé Straně. V práci pro Sokol bude pokračovat.

Lomecký není jediným bývalým starostou, který v poslední době opustil svoji původní stranu. Z TOP 09 už před volbami vystoupila tehdejší starostka Prahy 3 Vladislava Hujová, a to s podobným odůvodnění­m, jaké předložil Lomecký. Její krok způsobil koaliční krizi, v důsledku které v čele radnice skončila. TOP 09 do uzávěrky tohoto vydání k Lomeckého odchodu nevydala oficiální stanovisko. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Oldřich Lomecký Exstarosta Prahy 1 za TOP 09.
Foto: MAFRA Oldřich Lomecký Exstarosta Prahy 1 za TOP 09.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia