MF DNES

15 let pro vraha tchýně a ženy

-

OSTRAVA Zavraždil nemohoucí manželku a tchyni, obě ženy udusil igelitovým sáčkem. V době činu to 61letý Rostislav Kotala považoval za vysvobozen­í pro všechny, protože žena byla po mozkové mrtvici ochrnutá a její matka vážně nemocná. Krajský soud nyní muži uložil za dvojnásobn­ou vraždu trest 15 let vězení.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce se sice vzdal práva na odvolání, Kotala si ale po poradě s obhájkyní vzal lhůtu na rozmyšleno­u.

Státní zástupce žádal trest na spodní hranici trestní sazby, která se pohybuje v rozmezí 15 až 20 let, a to v mírnějším typu věznice s ostrahou. Vzhledem k okolnostem ale nebylo zcela vyloučeno ani mimořádné snížení sazby.

„Je tam řada polehčujíc­ích okolností, například nezaviněné tíživé rodinné poměry, doznání, pomoc při vyšetřován­í, lítost a dosavadní řádný život. Existují ale i přitěžujíc­í okolnosti,“uvedl žalobce.

Smutný příběh se začal odvíjet před čtyřmi lety, kdy Kotalovu manželku postihla těžká mozková mrtvice. Žena byla ochrnutá, sama nemohla chodit, jíst ani pít. Potřeboval­a pleny.

Těžkou ránu osudu snášel zpočátku s tchyní statečně, ale postupem času se dostával do depresí, zvláště když se rychle zhoršoval i zdravotní stav manželčiny matky. Kotala, bývalý řidič autobusu, soudní líčení z velké části proplakal. K činu se doznal. Osudné ráno 16. dubna nejprve vešel k tchyni do ložnice, kde staré ženě řekl, že „to už není život“. Tchyně ještě prý přikývla a chtěla se na posteli posadit, ale to už jí Kotala ústa přikryl sáčkem. Obžalovaný ho popsal jako „sáček z Kauflandu na rohlíky“. Druhou rukou příbuzné sevřel nosní dírky, pak tchyni ještě přiklekl. Zemřela vzápětí.

Pak sestoupil do přízemí a tam provedl stejnou věc i své nemohoucí manželce. „Řekl jsem: Promiň, Naděnko, je to pro nás všechny vysvobozen­í.“(jog, woj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia