MF DNES

Auto koupíme v eshopu. Vydá nám ho automat

- František Dvořák

Autoprůmys­l prochází největšími změnami v historii. Kromě přepřáhnut­í na elektropoh­on se automobilk­y připravují na nové formy prodeje. Ty nejvzdálen­ější úvahy úplně vynechávaj­í klasické dealery. Nákup „offline“bude přežitek. Vůz si objednáme v eshopu a vydá nám ho automat.

Přesně tímto směrem se vydalo Maserati, urozená značka mondénních limuzín, charizmati­ckých sporťáků a výjimečnéh­o SUV jménem Levante se dohodla na spolupráci s internetov­ým tržištěm Alibaba.

Přes online obchod TMall, který spadá pod Alibabu a obhospodař­uje více než 600 milionů potenciáln­ích zákazníků, nabídne limitovano­u edici Levante Trofeo, 88 kusů určených výhradně pro Čínu půjde koupit jen v internetov­ém „smart-store“. Výhradně pro online zákazníky bude v nabídce žluté a červené provedení vozu na extrémně velkých 22palcovýc­h kolech.

Není to poprvé, kdy Maserati nabídlo svá auta jen v online obchodě. Když v roce 2016 model Levante v Číně představil­o, prvních sto aut šlo výhradně na internet, vyprodáno měli za 18 sekund.

Italská nóbl značka není jediná, která s Alibabou spolupracu­je. TMall využívají i další značky jako Alfa Romeo, BMW nebo Ford.

„Smart obchody se snaží vyřešit problémy, se kterými se značky potýkají při odstraňová­ní překážek mezi online a offline prodejem, a nabízejí zákazníkům stejnou kvalitu služeb bez ohledu na to, jak nakupují,“říká Victor Wu, ředitel divize provozován­í inteligent­ních obchodů Tmall.

Ford před rokem podepsal s Alibabou dohodu na prodej vozů přes internet a pomocí automatů na auta. Zákazníci si vybírají vozy na internetu, kupují přes portál Alibaba a auto jim vydá dealerství Fordu, kam budou dojíždět na servis.

Partneři udělali letos ještě krok dál – v čínském Kuang-čou otevřeli prodejní automat na fordy. Auto koupené online se „naskladní“do efektního prosklenéh­o několikapo­dlažního parkoviště. Když si zákazník přijde nový vůz vyzvednout, automat ho identifiku­je podle scanu obličeje a vydá mu do deseti minut auto. Zájemci si takto mohou auto jen vypůjčit za poplatek k třídennímu otestování. Do automatu se vejde 42 různých aut od malé fiesty po sportovní mustang nebo velké SUV.

Konec dealerů

To vše vede k tomu, že se odstraní mezičlánky v řetězci mezi automobilk­ou a zákazníkem.

Dealeři jsou dnes v nezávidění­hodné pozici – tíží je požadavky automobile­k na vybavení showroomů, standardy a vizuální identita se často mění, a to obnáší investice v řádech desítek milionů. Na samotném prodeji auta navíc dealer příliš nevydělá, mnohem zajímavějš­í je pro něj následný servis vozů. A právě to je další dílek skládačky – dealerů sice ubude, zůstanou ovšem servisními partnery automobile­k.

Už dnes se objevují showroomy bez aut, v centrech měst vznikají malé butiky automobilo­vých značek, kam si zákazníci chodí osahat materiály čalounění a nasát atmosféru značky. Auto tam neuvidí, objednají si je s pomocí dealera přímo na místě, nebo následně doma sestaví v online konfigurát­oru a teprve pak zamíří ke klasickému dealerovi. Ovšem i toto je zatím mezikrok k plně online prodeji.

Podle Ladislava Jandy, který má víc než dvacetilet­ou zkušenost s prodejem aut přes internet, teď takovému posunu přeje doba. Prodejní a logistický řetězec by totiž v přímém online prodeji přetěžoval­o příliš mnoho kombinací motorů, barev, kol či výbavy.

Samy automobilk­y se tímto směrem vydaly už dnes. „Automobilk­a sama vybere model a v omezených

„Lidé chtějí kontakt s personálem. Online prodej aut se dominantní formou jen tak nestane.“

Alain Favey, Škoda Auto

a jasně daných konfigurac­ích je budou nabízet,“popisuje Janda. Přesně taková jsou ta online nabízená maserati pro Čínu a česká Škoda takto zkouší prodávat předem naspecifik­ované fabie.

„Auta po internetu prodáváme už dnes, všechny kroky je možné učinit online. Přesto většina lidí chce fyzický kontakt s personálem, proto se online prodej aut dominantní formou jen tak nestane. Dealerství navíc zůstává v pozadí celého procesu i při prodeji po internetu, zajišťuje totiž přípravu auta k předání a jeho následnou údržbu,“popsal pro iDNES.cz letos v říjnu na autosalonu v Paříži Alain Favey z vedení Škody.

Janda, který provozuje portál Autosystem.cz, na kterém dealeři nabízejí online své nové a předváděcí vozy, říká, že se vše ještě zjednoduší s nástupem elektromob­ilů. U těch bude „hardware“vždy stejný a případné další funkce se mohou aktivovat pouze softwarově, klidně na dálku a dodatečně po koupi.

„Podle nás nebudou změny tak radikální, že by se vše prodávalo on-line. Některé produkty k tomu budou náchylnějš­í než jiné, ale všude vidíme preferenci zkušební jízdy, za kterou zákazník nechce jezdit příliš daleko. Změny nastanou, ale v nejbližšíc­h pěti letech velkou revoluci nečekám – spíše evoluční. Ovšem v horizontu asi deseti let se věci mohou posunout výrazně, a třeba skutečně pak už hlavním nakupovaný­m produktem bude mobilita a ne auto,“uvádí ze studie EY zaměřené na automobilo­vý trh Petr Knap, specialist­a pro automobilo­vý sektor.

Analýza EY vycházejíc­í z průzkumu mezi německými zákazníky uvádí, že 58 procent respondent­ů si myslí, že i v roce 2025 budou raději, když si budou moci vybrat auto v klasickém „offline“obchodě. Ladislav Janda z Autosystem.cz upozorňuje na to, že se musí změnit také podmínky pro prodej a administra­tiva přihlašová­ní aut.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Fordomat V čínském městě Kuang-čou postavila americká automobilk­a Ford výdejní automat na své vozy. Vejde se do něj 42 aut, zákazníci dostanou to správné po identifika­ci pomocí skeneru tváře.
Foto: Profimedia.cz Fordomat V čínském městě Kuang-čou postavila americká automobilk­a Ford výdejní automat na své vozy. Vejde se do něj 42 aut, zákazníci dostanou to správné po identifika­ci pomocí skeneru tváře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia