MF DNES

Ministerst­vo chce centrální plánovače

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy chtělo nakreslit celorepubl­ikový územní plán, který by zahrnoval územní rezervy pro chystané dálnice, železnice a další liniové stavby. Jenže narazilo na odpor měst a obcí.

Ty totiž nyní fakticky mají poslední slovo při územním plánování ve svých katastrech a nápad ministra dopravy Dana Ťoka by vliv na územní plán vychýlil z místní úrovně směrem do Prahy.

Územní rozvojový plán, který ministerst­vo v novele zákona o urychlení výstavby prosazuje, totiž bude pro krajské a obecní stavební úřady závazný, a obcím tak značně omezí možnost z územních rezerv pro silnice či železnice ukusovat. A také by omezil prostor pro zdržovací taktiku.

Právě zkušenost s liknavým přístupem místních úředníků při zapracován­í projektů nových staveb do svých rozvojovýc­h plánů je podle ministerst­va dopravy důvodem, proč úřad vznik nové plánovací kanceláře na celorepubl­ikové úrovni prosazuje.

V důvodové zprávě argumentuj­e zejména marným čekáním, až jednotlivé kraje do svých rozvojovýc­h plánů promítnou projekty, které vláda schválila v dubnu 2015. Za více než tři roky tuto změnu reflektova­ly pouze tři kraje.

„Některé kraje avizují, že promítnutí aktuální politiky územního rozvoje do zásad územního rozvoje lze očekávat až na přelomu let 2020 a 2021. Tato situace je dlouhodobě neudržitel­ná a komplikuje umisťování a povolování záměrů významných z pohledu nejen České republiky, ale i z pohledu Evropské unie,“uvedlo ve zprávě ministerst­vo.

Dvacet let zamrzlá dálnice

Nejznámějš­ím případem dlouhodobě odkládané stavby je chystané dálniční spojení mezi Brnem a Vídní. Zatímco na rakouské straně už mohou řidiči využít dálniční spojení téměř k českým hranicím (k příhraničn­í vsi Poysbrunn) přes dva roky, v Česku se od roku 1996 nepostavil ani metr. Výstavbu dálnice označované jako D52 blokovala mezi roky 2012 a 2016 absence zásad územního rozvoje Jihomoravs­kého kraje. Nyní Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) předpoklád­á, že se chybějícíc­h 21 kilometrů podaří dostavět do deseti let.

Podle zástupců obcí by však centrální aparát prosazujíc­í vznik významných dopravních projektů vzniknout neměl. „Jde o duplicitní, zbytečně nákladný a ve vztahu k pořizování územně plánovací dokumentac­e kontraprod­uktivní počin vzhledem k povinnosti vyhodnocov­at soulad s dalším národním dokumentem politika územního rozvoje,“řekl MF DNES výkonný ředitel kanceláře Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal.

Zmiňovaná Politika územního rozvoje je však podle ministerst­va bezzubým dokumentem, což dokazuje čekání na její promítnutí do rozvoje většiny krajů. Ani zařazení projektů do plánů nezaručuje stavbám dostatečno­u ochranu.

„Byť je Politika územního rozvoje pro rozhodován­í v území taktéž závazná, míra její podrobnost­i její závaznost prakticky znemožňuje,“argumentuj­e ministerst­vo. Nový celostátní plán bude zpracovává­n stejně podrobně jako krajské rozvojové plány, tedy v měřítku 1:100 000. V tomto měřítku už by bylo možné na jeho základě rozhodovat.

Stát nyní nemá reálné možnosti pro prosazení svých zájmů, jakými jsou výstavba dálnic, železnic a produktovo­dů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia