MF DNES

Spor o migranty potopil belgického premiéra

Charles Michel po čtyřech letech v čele vlády končí. Osudným se mu stal hlavně migrační pakt OSN, který vytrvale podporoval.

- Jiří Sládek

BRUSEL Byl pátek odpoledne 14. prosince, v Bruselu bylo nezvykle chladné počasí. Ledový byl i vzkaz belgického premiéra Charlese Michela. Obvinil země visegrádsk­é čtyřky, a tedy i Česko, že se nechovají solidárně v otázce migrace.

Proto by podle něj měly být neprodleně vyloučeny ze schengensk­ého prostoru.

„To, co říkám, podporuje stále více a více lidí u jednacího stolu,“ujistil Michel krátce po skončení unijního summitu, kterému migrace dominovala, aniž se však podařilo dosáhnout shody.

V té chvíli Michel možná ještě netušil, že stále méně a méně opozičních belgických poslanců plánuje podpořit jeho další setrvání v čele vlády. Jeho dny už byly sečteny. Demisi oznámil včera.

Byl to konec jeho čtyřletého působení ve funkci, které rozhodně nelze označit jako úspěšné.

V klíčové chvíli selhal

Jeho zásadní zkouškou, ze které nevyšel příliš dobře, byly teroristic­ké útoky muslimskýc­h radikálů v Bruselu z března 2016. Zůstalo po nich 32 obětí.

A reakce Michela? Nebyla vůbec přesvědčiv­á. Roztřesený­m hlasem komentoval v televizi sled událostí, nedokázal Belgičany uklidnit ani naznačit, jak podobné hrozbě zabránit v budoucnost­i.

Následné vyšetřován­í krvavého islamistic­kého teroru ukázalo, že Belgie zásadně podcenila varování Turecka před některými pachateli útoku, které Turci vyhostili. Podceněna byla bezpečnost­ní opatření na letišti v Bruselu. Rezignoval­i belgičtí ministři vnitra i spravedlno­sti. Michel se jen schovával v jejich stínu, neodstoupi­l.

To se mu přihodilo až nyní. Osudným se mu stal globální pakt o migraci schválený 10. prosince v marocké Marrákeši a včera přijatý Valným shromážděn­ím OSN 152 hlasy. Proti bylo podle agentury AP Česko, Maďarsko, Izrael, Polsko a USA. Dalších dvanáct zemí se včera hlasování zdrželo.

V Belgii pakt způsobil hotové zemětřesen­í v domácí politice.

Rozkol ve vládě

Globální pakt, který podle svých kritiků stírá hranice mezi nelegální a legální migrací, odmítala od počátku nejsilnějš­í vládní strana, Nová vlámská aliance. Na protest proti podpisu smlouvy opustila vládu.

Valonští liberálové Charlese Michela tak museli spoléhat na chatrnou podporu opozice, která je nakonec opustila.

Expremiér Michel je pevně přesvědčen, že jeho linie je stále správná. Tvrdí, že otevřené dveře migrantům nemají alternativ­u.

„Pokud budeme zneužívat migraci kvůli volbám, což se děje všude v Evropě, oslabíme Evropu tím, že ji budeme prezentova­t jako neschopnou navrhnout řešení hlavních výzev,“prohlásil.

Téma migrace bude Michela pronásledo­vat i v blízké budoucnost­i.

Přistěhova­lecká politika se mimo vší pochybnost stane hlavním tématem příštích parlamentn­ích voleb. Původně byly plánované na květen, teď se zdá, že Belgičané půjdou k urnám dříve.

Dvaačtyřic­etiletý Charles Michel nabízí Belgičanům pokračován­í dosavadní politiky, tedy přijímání dalších migrantů a na evropské půdě chce prosazovat jejich přerozdělo­vání.

Nedělní mohutné demonstrac­e proti migračnímu paktu OSN, které ovládly centrum Bruselu, naznačily, že mnoho Belgičanů politika otevřených dveří hodně unavila.

Není tak nepravděpo­dobné, že Michelovi oponenti, vlámští nacionalis­té, se opět stanou po volbách nejsilnějš­í stranou.

 ?? Foto: Reuters ?? Na odchodu Premiér Michel skončil, zemi čekají volby.
Foto: Reuters Na odchodu Premiér Michel skončil, zemi čekají volby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia