MF DNES

Dvě třetiny Rusů litují, že se rozpadl Sovětský svaz

-

MOSKVA Dvě třetiny Rusů litují rozpadu Sovětského svazu. Vyplynulo to ze včera zveřejněné­ho průzkumu nezávisléh­o střediska Levada. Tento poznatek Levada objasnila rostoucí nostalgií ruské veřejnosti po Sovětském svazu.

Podle průzkumu, který proběhl mezi 1 600 dotázanými z celé země, 66 procent Rusů lituje rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. O rok dříve stejný názor vyjádřilo 58 procent dotázaných. Nynější počet „nostalgiků“je nejvyšší v této dekádě; naposledy se vyšší číslo objevilo v roce 2004.

Opačný názor – že zániku Sovětského svazu nelitují – nyní vyjádřila jen čtvrtina Rusů.

Z 52 na 60 procent během roku stoupl také počet dotázaných, domnívajíc­ích se, že rozpadu Sovětského svazu se dalo zabránit.

Stýskající si účastníci průzkumu – především lidé starší 55 let – vysvětlují svůj názor hlavně tím, že postrádají jednotný hospodářsk­ý systém a že jim chybí pocit přináležit­osti k velké mocnosti. „Pokud jde o pocit velmoci, sotva kdo může zpochybňov­at, že nyní je těžké hovořit o velkých mocnostech, to určitě není vhodné. Sotva lze ale zpochybňov­at to, že Rusko je suverénní mocností, na kterou je hrdá drtivá většina obyvatel naší země,“komentoval průzkum mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Jiní sociologov­é pronesou naprosto standardní frázi o tom, že člověk má sklon vždy přikrášlov­at to, co zažil v mládí, že to vždy bylo lepší, spolehlivě­jší a větší,“dodal. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia