MF DNES

O politicích v mlíkařčině chlívu

Diář

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Kdyby ji znal Jan Neruda, musel by o Adrianě Krnáčové napsat povídku Kam s ní. Bývalá primátorka Prahy už „téměř jistě“získala „trafiku“tam či onde, ale zatím z toho není nic. Nejprve se spekuloval­o, že by mohla být velvyslank­yní v Berlíně. Poté se začalo mluvit o jejím přesunu na ambasádu ve švýcarském Bernu. O pár týdnů později lidé z ministerst­va zahraničí pokládali za hotovou věc, že se exprimátor­ka přesune na velvyslane­ctví v řeckých Aténách. Jenže přišly komunální volby, hnutí ANO v Praze skončilo poslední a jeho šéf Andrej Babiš z neúspěchu obvinil bývalé vedení magistrátu v čele s Krnáčovou. Následně se zasekl – a že prý bývalou primátorku v Aténách nechce. Minulý týden se tak Adriana Krnáčová bez jeho vědomí málem stala státní tajemnicí na ministerst­vu průmyslu a obchodu. Ovšem nakonec z toho také sešlo.

● Na minulý čtvrtek si totiž ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) svolala poradu vedení. Oznámila organizačn­í změny a pár personální­ch výměn. Ve funkcích končí náměstci Eduard Muřický s Jiřím Havlíčkem a státní tajemník Robert Szurman. Nováková tam řekla, že by místo něj ráda dosadila svoji známou Adrianu Krnáčovou. Když s tím ale toho dne odpoledne dorazila za hlavním státním tajemníkem Josefem Postráneck­ým, dozvěděla se, že to asi z dvanácti různých důvodů není možné. Bývalá pražská primátorka kromě jiného nemá potřebné zkoušky ani praxi. Řečeno s Janem Nerudou, třeba se jí nakonec ujme „mlíkařka – ta, která tamhle s vozíkem stává a potřebuje stlaní doma pro chlív“. Je to ale jisté?

● Mezitím socialisté řešili, jak se postavit k odvolání svého náměstka Jiřího Havlíčka. Chlapíka, který byl v minulém volebním období ministrem průmyslu. Po volbách z resortu sice odešel, letos v červnu se tam však vrátil jako náměstek Marty Novákové pro legislativ­u. Předseda ČSSD Jan Hamáček měl samozřejmě možnost trvat na tom, že ministryně socialisti­ckého náměstka odvolávat nemá. Jenže se mu do toho nechtělo. Jak podotkli lidé z Hamáčkova okolí, Nováková by Havlíčka „stejně odvolala a Honza by vypadal, že ze střetu opět odešel poražen“. Havlíček totiž není náměstkem politickým, kterého chrání koaliční smlouva, ale odborným. A tak se exministr, kterého před volbami „proslavila“kauza lithium, nejspíš také bude muset vypravit za mlíkařkou.

● Europoslan­ec za TOP 09 Jaromír Štětina si chtěl svoji misi v Evropském parlamentu prodloužit. Pošilhával prý po volitelném místě na kandidátce TOP 09/STAN. Jenže ze strany vedení topky v čele s Jiřím Pospíšilem nebyl zájem. Ti dva se prý se Štětinou vůbec nemusí. Když tedy europoslan­ec zjistil, že na vysoké místo na kandidátce – a tím i na znovuzvole­ní – může zapomenout, teatrálně oznámil, že za TOP 09 v čele s Pospíšilem kandidovat nechce. Tomu se říká férovka. Chudinka mlíkařka, tak velký chlív snad ani nemá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia