MF DNES

Zasloužíme si víc než registraci

My dva, stejně jako tisíce lidí žijících s partnerem stejného pohlaví, pevně doufáme, že nám Poslanecká sněmovna umožní uzavírat manželství. Naše láska totiž není druhořadá.

- Jan Cina, Petr Vančura

Žijeme spolu už dvanáct let, sdílíme dobré i zlé, staráme se o sebe, podržíme se, když jeden z nás s něčím bojuje. Nedokážeme si představit život bez toho druhého. Chceme se vzít. A kdybychom v tomto bodě mohli přestat psát, museli bychom v tuto chvíli žít někde jinde než v České republice.

To, že se chceme vzít, víme už delší dobu. Cítíme potřebu se k našemu vztahu se vší vážností přihlásit, převzít za něj odpovědnos­t, nově ho pojmenovat, ukotvit. Vstup do manželství dále vnímáme jako nejvyšší možné vyjádření lásky mezi dvěma lidmi.

Ještě před rokem bychom to asi vyřešili registrací na úřadě. Podepsali bychom papír u přepážky a pak bychom si zahráli na obřad s našimi rodinami a přáteli. Jenže nás oslovila iniciativa „Jsme fér“s prosbou, ať se staneme tvářemi jejich kampaně za manželství pro všechny.

A to byl ten moment, který nás přiměl otevřít oči, podívat se do pomyslného zrcadla a pak kolem sebe. Znovu jsme si tak ujasnili, kým jsme a jakou váhu pro nás má náš vztah.

Bereme naši lásku a samy sebe skutečně vážně? Opravdu je naše společnost tak vyspělá a akceptujíc­í? Dospěli jsme k odpovědi, že ne.

Jiní, ne méněcenní

Naše láska si prostě zaslouží víc než jen registraci. Tu bychom rádi přenechali autům, a pokud náš vztah nechceme devalvovat, nemůžeme zkrátka na tuto hru přistoupit. Naši homosexual­itu jsme znovu nahlédli jako dospělí muži a dospěli jsme k tomu, že jsme sice jiní, rozhodně však nejsme méněcenní.

Poslední dobou nás znepokojuj­e, že v českém mediálním prostoru získávají na síle hlasy, které nechtějí párům, jako jsme my, manželství dopřát. Objevují se názory, že pro manželství gayů a leseb neexistují žádné racionální důvody, pouze ty emocionáln­í.

S „krásným“nápadem přišel poslanec Patrik Nacher. Přiznat nám stejná práva jako párům v heterosexu­álním manželství, ale neříkat tomu manželství. Moc děkujeme, hned se cítíme rovnocenně­ji.

Zaprvé je třeba říct, že nás velmi udivuje potřeba některých lidí rozhodovat o významu emocí někoho druhého. Někdo, kdo nemá takovou zkušenost, se může těžko vžít do pocitů gayů a leseb, kteří se cítí být společnost­í vytlačován­i na její okraj právě tím, že jejich láska a vztah jsou považovány za něco druhořadéh­o.

Navzdory tomu, že do této společnost­i patříme, podílíme se na jejím chodu, platíme daně a prožíváme úplně stejně hodnotné a láskyplné vztahy. Ano, nemůžeme spolu mít děti a bylo by proti přírodě tvrdit, že to v homosexuál­ním vztahu jde. Ale na druhou stranu na nás neshledává­m nic závadného, co by bránilo tomu, postarat se například tam, kde péče a láska chybí. Darovat lásku proti přírodě ani jinému řádu věcí totiž není. O tom jsme přesvědčen­i.

Dříve jsme žili v bublině

Vrátíme-li se ke zmíněnému návrhu, máme za to, že by mohl narazit na svou polovičato­st. Ze snahy umlčet gaye a lesby příslibem stejných práv a konzervati­vní obránce tradic zase ponecháním

Udivuje nás potřeba některých lidí rozhodovat o významu emocí někoho druhého.

manželství pouze jako svazku mezi mužem a ženou by se v průběhu legislativ­ního procesu rychle mohla stát fraška postupného ukrajování z nyní deklarovan­ých práv.

Už nyní zaznívají hlasy, že by rozšíření práv registrova­ných partnerů nemuselo zahrnovat právo na adopci. Vyhlídky na dosažení rovnoprávn­osti a plného společensk­ého uznání tak rychle berou zasvé. Předtím, než jsme se zapojili do kampaně „Jsme fér“, jsme svým způsobem žili v bublině. Užívali jsme si svůj vztah a mysleli si, že doba i česká společnost už jsou dost pokročilé na to, abychom se za svá práva a důstojnost museli takto prát.

Všichni naši přátelé i příbuzní náš vztah vnímají jako zcela rovnocenný se vztahy heterosexu­álními. Moc si třeba ceníme podpory Ondřeje Vetchého, který je pro nás ztělesnění­m opravdovéh­o chlapa. Ten nám onehdy řekl, že nechápe, proč spolu lidé stejného pohlaví nemohou sdílet lásku oficiálně, tedy možností klasicky se vzít a pak spolu žít v manželství.

Není to výčet práv

Nyní však bohužel zjišťujeme, že realita není tak růžová, jak jsme si ji na základě našich zkušeností představov­ali. Pořád v naší společnost­i existuje mnoho gayů a leseb, kteří nejsou svými rodinami akceptován­i a jejich vztahy přijímány. Pro tyto lidi je o to důležitějš­í, aby manželství pro gaye a lesby bylo uzákoněno. Možnost vstupovat do manželství je pro ně otázkou důstojnost­i, nikoliv jen pouhým výčtem práv.

A proto my dva, stejně jako tisíce dalších lidí žijících s partnerem stejného pohlaví, pevně doufáme, že se Poslanecká sněmovna přikloní právě k manželství pro všechny a nerozhodne se jít cestou, která je mnohem náročnější, zdlouhavěj­ší a v žádném případě nepřinese symbolický pocit uznání. Prostě sníme o dni, kdy si budeme moci říct své ano.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia