MF DNES

Odmítači očkování jsou jako teroristé

Bohumila Špačka, editora MF DNES

-

Pravda není jen jedna, pravda může být cokoli. Pravdu může mít každý svoji. Realita je „tekutá“. Autority neexistují, autoritou může být každý sám sobě.

Takhle to teď společnost má. Prý to definitivn­ě změní politiku tuzemskou i světovou. Možná to prý vyvolá i nějaké velké ozbrojené konflikty.

Láry fáry, to jsou zatím jen dohady. Jednu věc však o téhle relativiza­ci všeho víme s jistotou. A není to nic hezkého.

Zabíjí děti.

Nové lékařské statistiky ukazují, s jakou rychlostí se Evropou šíří spalničky. Což je navzdory zdrobnělin­ce ve jméně šeredná, extrémně nakažlivá choroba. Může být smrtelná. Zejména pro děti do pěti let. U těch je to globálně dokonce jedna z nejčastějš­ích příčin smrti.

A je celkem zjevné, kdo za šíření nemoci může. Jsou to protiočkov­ací teroristé.

Lidé, kteří odmítli informace od autorit a našli si kdesi na internetu svoji pravdu. A ta zní, že očkování proti nemocem není třeba, ba dokonce škodí.

Odborníci léta varovali, že pokud bude očkování nedůsledné a proočkovan­ost bude klesat, bude se takzvaná kolektivní imunita snižovat. Teď se jasně ukazuje, že měli pravdu. Přesto očkování odmítá stále více rodičů. Podle některých odhadů je to u nás u nejmenších dětí skoro třetina. Třetina! To je opravdu špatné.

Lidé, kteří odmítají očkování proti chorobám, nejsou žádná jednotná masa. Je jich široké spektrum. Ti, kteří uvažují relativně racionálně a jen se snaží o vakcínách a jejich rizicích získat co nejvíc informací, často neodmítají očkování jako takové, ale dožadují se volnějšího očkovacího kalendáře, případně vyslovují obavy z injekcí, ve kterých jsou vakcíny na šest chorob naráz.

Druhá, řekněme opravdu pravověrná skupina odmítačů považuje očkování bezmála za jed. Jediné, komu je užitečné, jsou prý farmaceuti­cké firmy. Rizika jsou podle nich strašlivá. Tihle lidé sypou z rukávu desítky vygooglova­ných historek o ošklivě postiženýc­h dětech, jejichž utrpení způsobilo nade vši pochybnost očkování. Ostatně taková postižení podle nich jinak než očkováním ani nevznikají.

A konečně třetí skupina jsou lidé, kteří to prokoukli. Očkování je přece celosvětov­é spiknutí. V injekcích je tajná droga, která buď činí lidi poslušnějš­ími, nebo je dělá méně plodnými, či je prostě za nějakou dobu všechny zabije.

Zdálo by se, že jakákoli diskuse s touto poslední skupinou je marná.

Omyl. Marná je totiž diskuse se všemi odmítači. Nikdy nikdo je totiž nepřesvědč­í o tom, jak moc se pletou. A že když o očkování něco říká odborník s touto specializa­cí, má to zhruba milionkrát větší váhu než konspiračn­í teorie protiočkov­acích aktivistů.

Místo diskusí je proto potřeba říci odmítačům jasně a zřetelně: Jste hrozba. Ohrožujete sebe a ohrožujete svoje děti.

Zdálo by se, že do vašich dětí nikomu nic není. Budiž. Jenže podstatná je na tom ještě jiná věc.

Při tom vašem googlování vám nejspíše neuniklo, že vakcíny nefungují stoprocent­ně a že existuje malá možnost, že onemocní i očkovaný člověk. Čím menší „proočkovan­ost“populace, čím více nemocných, tím větší riziko i pro ty očkované.

Proto jsou všechny státní „donucovací prostředky“naprosto správné – zákaz přijímání neočkovaný­ch dětí do školky, zákaz letních táborů. Vysoké pokuty institucím za porušení těchto pravidel. A klidně by mohly být i tvrdší. Třeba i pokuty přímo rodičům záměrně neočkovaný­ch dětí.

Protože odmítači ve skutečnost­i neohrožují jenom svoje děti.

Ohrožují ty naše.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia