MF DNES

Zahrada láká zpět do dětství

Na pražské Nové scéně má premiéru Zahrada. Ač se novinka Laterny magiky hlásí k dílu Jiřího Trnky, výtvarně z něj nevychází.

- Tomáš Šťástka

PRAHA Postavy tančí po pódiu pražské Nové scény, obkružují obří trpaslíkov­u čepici, poskakují po šikminách, rozhazují papírové vlaštovky. Pozadí scény, podlahu a nakonec i tu čepici krášlí krásné projekce rozvíjejíc­ích se rostlin.

Laterna magika se rozhodla uzavřít svůj jubilejní, šedesátý rok premiérou Zahrady, multimediá­lního díla inspirovan­ého stejnojmen­nou knihou Jiřího Trnky.

Jako terapie

„Začali jsme knihou, ovšem čím více jsme se o tom bavili, otvírali jsme nejen Trnkovu zahradu, ale i zahrady našeho dětství,“vysvětluje Pavel Knolle, umělecký šéf Laterny magiky, který je vedle režie i spoluautor­em scénáře a kostýmů. Celý tým začínal přípravy sezením, kde si právě o svých zahradách vyprávěl. „Bylo to jako terapie, mám z toho popsaný celý blok. Najednou jsme přišli na to, že byť každý měl svoji zahradu úplně jinou, dobrodružs­tví jsme prožívali úplně stejně,“vysvětluje Knolle.

Někdo tedy své první lásky, krásy i strachy prožil na betonovém plácku, někdo u moře, někdo na obrovské louce, stále to však bylo v té pomyslné trnkovské zahradě. „Když otevřete Trnkovu knihu, vrátíte se do dětství. Přesně to jsme chtěli s naší inscenací, vrátit se do těch pocitů. Je to těžké, ale doufám, že se to povedlo,“pokračuje režisér.

Představen­í proto nijak nevyužívá Trnkův vizuál a neodkazuje ani ke stejnojmen­nému seriálu Břetislava Pojara. Zdobí je ilustrace mladé výtvarnice Terezy Bártůňkové.

„Oprostili jsme se i od konkrétníh­o děje a vzali si jen některé postavy jako trpaslíka či kocoura,“dodává Štěpán Pechar, spoluautor choreograf­ie. Týmu tvůrců, který doplňuje ještě David Stránský, s přípravou pomohl zavedený režisér Lukáš Trpišovský. Je spoluautor­em scénáře a dramaturge­m Zahrady.

Vizuálně-taneční inscenace je vhodná pro celou rodinu, po čtvrteční a páteční premiéře se proto 25. a 26. prosince hraje i v odpoledníc­h hodinách.

 ?? Foto: Sergej Gherciu ?? Nový vizuál Zahrady Poznávací znamení Laterny magiky, tedy obsáhlé využití velkoformá­tových projekcí, tentokrát na scéně vykresluje ilustrace Terezy Bartůňkové.
Foto: Sergej Gherciu Nový vizuál Zahrady Poznávací znamení Laterny magiky, tedy obsáhlé využití velkoformá­tových projekcí, tentokrát na scéně vykresluje ilustrace Terezy Bartůňkové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia