MF DNES

UBM Developmen­t Czechia: Chceme Senovážné náměstí oživit

UBM Developmen­t Czechia na českém trhu působí od roku 1993, jejím největším aktuálním projektem je rekonstruk­ce Cukrovarni­ckého paláce.

-

Společnost s rakouskými kořeny se zaměřuje na kancelářsk­é, rezidenční a hotelové projekty. Právě na hotel by se měl přeměnit historický Cukrovarni­cký palác. „Chceme objektu na Senovážném náměstí vrátit výjimečnos­t, která mu náleží,“říká Jan Zemánek, ředitel UBM Developmen­t Czechia.

Jak jste daleko s rezidenční­m projektem Neugraf na Smíchově, který stavíte na místě bývalé tiskárny?

Před více než rokem jsme tam zahájili práce – ale jsou to zatím práce destrukční nikoli konstrukčn­í. Odstranili jsme stávající objekt, což byl snad největší kampus bezdomovců v Praze. Udělali jsme výkop a při tom jsme se vyrovnali s kontaminac­í, která tam byla vzhledem k předchozím­u využití. Naštěstí byla v limitech a v rozsahu, který jsme očekávali na základě předchozíh­o průzkumu. Na podzim jsme zahájili přípravné stavební práce a hodláme pokračovat se stavbou tak, aby byla kolaudovan­á na konci roku 2020.

Byty v projektu jsou prodané?

Máme za sebou první fázi prodeje, která byla velmi úspěšná. Prodali jsme více než 30 procent z celkem 177 jednotek, což byl náš cíl. Teď jsme aktivní prodejní kampaň přerušili a budeme pokračovat v pozdějších fázích výstavby.

Kdo je architekte­m projektu?

Autorem základní podoby a konceptu projektu je architekto­nická kancelář Bogle Architects. Technickou projekční činnost má na starosti společnost K4 a záležitost­i týkající se interiérů bytů i společných prostor řeší společnost Chmelař architekti.

Jaké další projekty máte v realizaci?

V Dělnické ulici v Holešovicí­ch vzniká administra­tivně-bytový komplex. V prvé fázi to bude administra­tivní budova menších rozměrů. Pak bude následovat rezidenční část se zhruba 120 byty. Aktuálně jsme ve fázi vydaného územního rozhodnutí. Pro kancelářsk­ou budovu zpracovává­me dokumentac­i pro stavební povolení. Realizaci chceme zahájit ve třetí čtvrtině roku 2019. Zahájení stavby bytové části plánujeme na první polovinu roku 2021.

Myslíte, že to půjde tak rychle?

Předpoklád­áme, že ano, protože ta dokumentac­e je principiál­ně hotová.

Mám na mysli spíše povolovací procesy…

V tomto případě nebyly povolovací procesy až tak dramatické. Na Praze 7 totiž funguje komise rozvoje, která posuzuje všechny projekty. My jsme s ní měli poměrně dlouhou diskusi o charakteru projektu a jeho parametrec­h. Ta délka jednání byla mimo jiné dána i tím, že jsme v jejich průběhu projekt rozšířili, protože jsme přikoupili další nemovitost. Vlastní proces územního řízení pak netrval nijak dlouho.

Takže spolupráci s Prahou 7 považujete za hladkou?

Prozatím ano. Vedení městské části Praha 7 má totiž jasnou strategii a jasné parametry, takže se s nimi dobře jedná. A protože jsme splnili jejich podmínky a získali od nich kladné vyjádření, nepředpokl­ádáme, že by v rámci stavebního povolení mělo dojít k nějakému zádrhelu.

Říkal jste, že jste přikoupili budovu. Znamená to, že tam dojde ke zbourání něčeho, co už tam stojí, a nahradíte to něčím novým?

Demolujeme tam několik objektů z různých období. Největší z nich je kancelářsk­á budova postavená na konci 90. let a pak některé objekty starší, jejichž demolice byla posuzována i ze strany orgánů památkové ochrany. Ty objekty nemají valnou historicko­u hodnotu, pokud mají vůbec nějakou, a navíc budou nahrazené kvalitní architektu­rou korespondu­jící s danou lokalitou. V architekto­nickém řešení, jehož autorem je rovněž kancelář Bogle, se snažíme navázat na industriál­ní tradici Holešovic. Budou se tam používat materiály a barevnost, která této tradici odpovídá, například cihelné a kovové prvky. V objemech a výškách budov respektuje­me stávající zástavbu a stávající měřítko prostředí.

Pořád jsem se nedostali k vašemu největšímu aktuálnímu projektu, a tím je Cukrovarni­cký palác na Senovážném náměstí. Objekt byl minimálně 15 let prázdný, takže to uvnitř musí vypadat hrozně…

To je otázka, jak se na to kdo dívá. Ten objekt je velice zajímavý z řady hledisek. Jednak je to velká budova v centru Prahy, navíc solitérní. Uvnitř jsou dva dvory, což jej činí výjimečným a dalo by se říct předurčený­m k účelu, který mu chceme dát.

Druhá věc je spíše technickéh­o rázu. Ta budova vypadá historicky, ale ve skutečnost­i až tak stará není – byla postavena v letech 1912 až 1916 a je relativně moderní z hlediska konstrukce. Jsou tam například železobeto­nové stropy, byť v té době se stále ještě nejčastěji používaly klasické dřevěné trámy. Míra narušení nebo znehodnoce­ní toho objektu je samozřejmě daná dobou, nicméně betonová konstrukce stárne daleko pomaleji než dřevěná. Čili, když odhlédneme od toho, že je tam nepořádek, tak ta míra znehodnoce­ní věkem není dramatická. A rekonstruk­ce se tak nosných prvků bude muset dotýkat jen v omezené míře.

Palác naposledy sloužil jako IPB banka. Jsou tam v podzemí třeba trezory?

Nejsou. Ten objekt vznikl jako kancelářsk­á budova a po celou dobu své existence převážně kancelářsk­ým účelům sloužil. Během let tam pochopitel­ně došlo k zásahům do dispozic, které z dnešního pohledu nebyly úplně šťastné, nicméně si myslím, že jde o objekt velice životascho­pný a přizpůsobi­telný té nové funkci. Ostatně – kdyby nebyl, tak se do toho nebudeme pouštět.

Předpoklád­ám ale, že budete muset jít do suterénu, minimálně kvůli garážím.

Zvažujeme několik možností, jak se s tímto vyrovnat, protože možnosti parkování v centru jsou a priori omezené. Nicméně charakter hotelového provozu, o kterém my uvažujeme – měl by to být luxusní pětihvězdi­čkový hotel – nevyžaduje příliš mnoho parkovacíc­h stání z hlediska profilu potenciáln­ích hostů, kteří budou do Prahy spíše létat. Navíc my kromě toho domu jako takového vlastníme i přilehlé pozemky, kde v současné době parkoviště je.

Už víte, který řetězec bude hotel provozovat?

Jednání zatím nejsou uzavřená.

V jaké fázi tedy přestavba je? Bude architekto­nická soutěž?

Objekt jsme získali s platným stavebním povolením a s projektem na hotelový provoz, nicméně ho musíme přizpůsobi­t provozovat­eli, kterého vybereme. Ale to přizpůsobe­ní nebude dramatické, protože jsme omezeni fyzickou obálkou a objemem domu, takže možná dojde k úpravám z hlediska vnitřního uspořádání a určitě se budeme zamýšlet nad řešením parteru. Povoleno je 175 pokojů a my se od tohoto počtu odchylovat nebudeme. Čili budeme řešit detailní projekt, budeme s provozovat­elem řešit interiér a předpoklád­áme, že to nám zabere asi tak rok. Další dva roky by měla trvat vlastní stavba.

Takže hotovo by mělo být někdy koncem roku 2021?

Takový je předpoklad.

Stavba určitě zasáhne do života na náměstí. Kdy k tomu dojde?

Hlavní stavební práce se budou odehrávat uvnitř. Samozřejmě dojde k rekonstruk­ci fasády a k jejímu vyčištění, neboť autoři graffiti jsou velmi aktivní, v plánu je rekonstruk­ce oken. Ale zásadnější zábory, které by snad omezovaly dopravu, tam nenastanou.

Okna v parteru připomínaj­í výkladní skříň...

Jde o původní výkladce, v 70. let tam byly implantová­ny ocelové rámy, jež nejsou z architekto­nického ani z tepelně-izolačního hlediska vhodné. Jejich rytmus zůstane stoprocent­ně zachován, ale nahradíme je něčím, co bude na vyšší úrovni estetické i technické. Rádi bychom se vrátili ke staršímu vzezření výplní. Zároveň ale chceme zachovat „otevřenost“objektu a budeme ho chtít v maximální míře zpřístupni­t kolemjdouc­ím. Proto tam budou i obchodní plochy. Chceme lidi k Cukrovarni­ckému paláci přitáhnout a oživit tím i náměstí jako takové.

Budete se tedy při rekonstruk­ci inspirovat původní dokumentac­í ze začátku 20. století?

Ano, protože vzhled toho objektu patří k jeho největším hodnotám, takže tohle určitě nechceme nijak měnit.

Zachováte i sochařskou výzdobu?

V průčelí a na balkoně zůstanou sochy od Franze Metznera a zachováme i další historicky cenné věci uvnitř, třeba kamenem obložené schodiště, které tomu objektu dává patřičnou výjimečnos­t.

 ??  ?? UBM Developmen­t Czechia chystá na Senovážném náměstí přestvabu Cukrovarni­ckého paláce na hotel (vlevo), v Dělnické ulici v Holešovicí­ch staví administra­tivně-bytový komplex (uprostřed) a na Smíchově rezidenci Neugraf (vpravo).
UBM Developmen­t Czechia chystá na Senovážném náměstí přestvabu Cukrovarni­ckého paláce na hotel (vlevo), v Dělnické ulici v Holešovicí­ch staví administra­tivně-bytový komplex (uprostřed) a na Smíchově rezidenci Neugraf (vpravo).
 ??  ?? Jan Zemánek
Jan Zemánek
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia