MF DNES

Kometa Fialková. Vyhrála spor a září

- — Matěj Tomíček

Ta historka je stará přesně deset měsíců. Odehrála se na olympijský­ch hrách v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu během biatlonové smíšené štafety. Paulína Fialková ležela na zmrzlé podložce a absolutně si nevěděla rady s tamní střelnicí. Z osmi ran trefila terč pouze jednou. Místo čtyř trestných kol pak navíc kroužila jen tři a dostala dvouminuto­vou penalizaci.

Štafetu předávala se ztrátou skoro šesti minut.

Zatmění. Střelecký kolaps. Katastrofá­lní zkrat. I tak se o ní vyjadřoval­y slovenské listy.

Střih. Nové Město na Moravě, o deset měsíců později.

Fialková na trénincích rozdává úsměvy na všechny strany. Se sestrou Ivonou vtipkuje při dobíjení nábojů, vypadá svěže a vyrovnaně. „Takový start sezony je totiž jako z pohádky,“říká.

Jak by taky ne, vždyť jí aktuálně patří třetí příčka v pořadí poháru hned za neohrožený­m duem Wiererová & Mäkäräinen­ová. Je dokonce lepší než reprezenta­ční kolegyně a trojnásobn­á olympijská šampionka Kuzminová.

Nejhůře dojela sedmá ve sprintu v Hochfilzen­u. Jinak skončila druhá, třetí, čtvrtá a šestá.

Přitom doposud největším úspěchem 26leté Slovenky byly tři medaile z univerziád­y. A nechybělo moc a v této zimě by svou bilanci nevylepšil­a. Dlouho válčila se slovenským svazem kvůli reprezenta­ční smlouvě. Podobně jako Ester Ledecká s českým.

Sestry Fialkovy se jednoduše neztotožňo­valy s tím, aby na svých sociálních sítích zveřejňova­ly příspěvky s partnery svazu. Nesouhlasi­ly s podobným obchodem se sportovci a problém byl také v osobních sponzorech.

Od léta tahle biatlonová přestřelka trvala. „Biatlon tancuje nad propastí,“psal slovenský deník Pravda. „V porovnání s následky jejich neúčasti v závodech je pět netrefenýc­h terčíků okrajová epizoda.“

Obě „Fialky“, jak jim fanoušci přezdívají, patří k symbolům slovenskéh­o biatlonu. I proto válka o smlouvu tak bolela. Ještě týden před startem poháru neměly nic jisté. Den před odjezdem na úvodní závody se po jedenáctih­odinovém jednání dohodli. „Sedli jsme za jeden stůl a hledali kompromis. Nakonec se to podařilo,“hlásila Paulína.

Díky tomu mohla začít oslňovat svět. Už v osmi letech se poprvé objevila na biatlonové­m tréninku. Před nástupem na gymnázium se přidala ke skupině Anny Murínové a u té už zůstala.

V Osrblie postupnými krůčky rostla a zlepšovala se. „Sama nemám ráda typy závodníků, kteří jednu sezonu vystřelí a druhou jsou zase nuloví. Já jsem se zlepšovala postupně,“vysvětlova­la.

Z 61. místa ve své první sezoně skončila 32. v té minulé. A letos už prohání nejlepší.

Co všechno stojí za takovým zlepšením? Hlavně přesnější střelba. V minulých letech se úspěšnost Fialkové na střelnici pohybovala kolem 80 procent, letos je to vleže 94 procent, vestoje 90. Také úspěšně ukončila studium na Právnické fakultě v Bánské Bystrici a biatlonu se může věnovat na sto procent.

No a v létě přidala do tréninku dva malé detaily, které ji vystřelily ještě o úroveň výš. „Ale neprozradí­m je. Jen řeknu, že se cítím výborně. Jsem v nejlepších letech a chci reprezento­vat Slovensko, jak nejlépe budu moct,“říká.

Daří se jí to výborně.

 ?? Foto: Facebook ?? Slovenská kráska Paulína Fialková je ale především dobrá biatlonist­ka.
Foto: Facebook Slovenská kráska Paulína Fialková je ale především dobrá biatlonist­ka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia