MF DNES

Češi spoléhají na Nečase

- — Robert Rampa

PRAHA Dva extraligov­é tituly s brněnskou Kometou, zkušenosti ze seniorskéh­o šampionátu i NHL a parádní forma z farmy v AHL. Hokejista Martin Nečas znamená pro národní tým pro mistrovstv­í světa dvacetilet­ých velkou posilu. V 19 letech zažil možná víc, než si představov­al. Ale jestli mu něco může chybět, je to právě medaile z juniorskéh­o šampionátu. Na tu Česko čeká už 14 let. Loni se Nečas musel spokojit se čtvrtým místem, nyní má ještě jednu šanci k nápravě, než se nejspíše definitivn­ě uchytí v zámoří mezi nejlepšími. Letos na podzim nastoupil v NHL za Carolinu k sedmi zápasům, trenéři pro něj dál nenašli dostatek prostoru. Nepomohlo ani zranění švédského Victora Raska, jenž si před startem sezony v kuchyni pořezal ruku a měl být Nečasovým parťákem. Tak mladého Čecha vedení Hurricanes poslalo na farmu do Charlotte, kde dosud posbíral v 26 zápasech 21 bodů (7+14).

„Mistrovstv­í Martinovi přeju, může mu dodat sebevědomí. A věřím, že se brzy vrátí i do prvního týmu,“říká jeho spoluhráč z Caroliny Petr Mrázek.

Až 26. prosince nastoupí hokejová reprezenta­ce k úvodnímu utkání proti Švýcarsku, bude vědět: jestli lze na něco spoléhat, je to útok.

V čele s Nečasem, jehož šikovnost a zkušenosti mohou k medailové radosti výrazně pomoci.

Kromě něj se na kanadských kluzištích ve Vancouveru představí Jakub Lauko, Martin Kaut nebo Filip Zadina. Talenti se zkušenostm­i z minulých šampionátů.

Takový Zadina nastřílel před rokem na MS v sedmi zápasech sedm branek. Radoval se i Lauko, který kromě dvacítek stihl MS osmnáctile­tých a nyní v juniorské lize v Kanadě sbírá bod na zápas (26). Martin Kaut se po celý rok ukazoval natolik, že ho v červnu v prvním kole draftu NHL vybralo Colorado. „Z velké části na nich závisí úspěch, jsou výkonnostn­ě jinde,“přiznává hlavní trenér Václav Varaďa.

Podobně jako Lauko se za mořem ukazuje Matěj Pekař (30 zápasů, 33 bodů). „V zámoří se hraje kvalitní juniorský hokej,“říká Varaďa.

Mrzet může pouze neúčast Filipa Chytila, jehož nepustí New York Rangers a který by byl posilou i směrem dozadu.

Obrana s otazníkem

Složení obranných řad totiž bude slabší. V nominaci nefiguruje žádné zvučné jméno jako v útoku. Ono ani nemohlo. Nejvýrazně­jším je 19letý Jakub Galvas z extraligov­é Olomouce, světlá výjimka mezi českými obránci. Před pár dny poprvé oblékl dres s kapitánský­m céčkem, ve vývoji mu ohromně pomohl otec Lukáš, se kterým minulou sezonu nastupoval v jedné obraně. „Kuba v Česku patří k našim nejlepším obráncům,“chválí ho trenér z Olomouce Zdeněk Moták.

Společně s Radimem Šaldou, Filipem Králem nebo Liborem Zábranským (všichni hrají v kanadské juniorce) před nimi stojí těžký úkol. Ubránit už ve skupině například kanadské a ruské hvězdičky. Soupeř z Východu přijede s Vitalijem Kravcovem nebo Grigorijem Děnisenkem, kteří pravidelně nastupují v ruské KHL. Kravcov ve 33 zápasech nasbíral 17 bodů. Kanada zase přiveze obhájce juniorskéh­o titulu.

Maxime Comtois už ukázal, že na NHL má, v deseti zápasech za Anaheim nasbíral sedm bodů, jeho spoluhráč Alex Formenton oblékl dres Ottawa Senators. Velký talent ukazuje Alexis Lafreniere, v 17 letech v kanadské juniorce nasbíral ve 31 zápasech 54 bodů. Jak je český tým ubrání?

„My se budeme opírat o přesilové hry,“říká Varaďa. „Ale zároveň chceme hrát účelný hokej, poctivě dozadu a nedovolit soupeři moc branek. Hlavně bych chtěl, aby lajny plnily roli, kterou jim přisoudíme. Bránění v oslabení, blokování střel, dohrávání hráčů, aby hráči byli houževnatí, živí, energičtí, aby na ně byly fauly."

Jedničkou v bráně Škarek?

Gólmanskou jedničkou může být 19letý Jakub Škarek. Opora Jihlavy zamířila před sezonou do Finska, kde dosud za Lahti Pelicans odchytala 16 zápasů s úspěšností 92 procent. „Na druhou stranu vím, že mu poslední dvě mistrovstv­í nevyšla a dostával spoustu gólů,“říká Varaďa. A dokládají to i čísla. Zatímco na klubové úrovni mezi dospělými jeho úspěšnost zákroků přesahuje 91 procent, v reprezenta­cích se pohybuje hluboko pod 90 procenty. Zaskočit za Škarka mohou Jiří Patera nebo Lukáš Dostál.

Český tým na MS do Kanady odletěl minulou středu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia