MF DNES

Chyby lékařů se malým nemocnicím prodraží

Náhrady škod za újmy na zdraví rostou. Malou nemocnici může chyba doktora zruinovat.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Nemocnice Frýdlant, kde nedávno u devíti pacientů došlo k otravě krve – naštěstí nikdo nezemřel – neutrpěla pouze těžkou ránu z hlediska pověsti. Nejspíš bude navíc pořádně platit.

Podle Roberta Kareše, ředitele Pojišťovny VZP (komerční pojišťovna patřící státní VZP, která je jedním z hlavních pojistitel­ů nemocnic, pozn. red.), která Frýdlant pojistila, by teoreticky mohlo dojít na nároky o odškodné v řádu stovek tisíc korun na pacienta.

„Kauza je samozřejmě nepříjemná. Daleko horší jsou ale případy zmařených lidských životů nebo nedej bože úmrtí novorozenc­ů. I tento případ může nastat v menší nemocnici, takže může zaplatit pět až osm milionů korun,“říká.

I ostatní malá zdravotnic­ká zařízení mohou mít v budoucnu problém, protože jsou málo pojištěná.

Pojištění velkých fakultních nemocnic se podle jeho zkušeností pohybuje od 10 do 25 milionů ročně. Například Motol letos uzavřel pětiletou smlouvu za 80 milionů. „Ty menší platí řádově jeden až dva miliony ročně, ale začínají vyrábět velké kauzy a bude pro ně čím dál obtížnější získat levné pojistné,“říká Kareš.

„Na škodách se obvykle vyplatí 50 až 60 procent toho, co si pacienti nárokují, a vyplacená částka víceméně odpovídá tomu, co pojišťovny napříč trhem na pojistném vyberou,“dodává.

Hrozbu vyšších finančních nároků na nemocnice a pojišťovny přinesl v roce 2014 nový občanský zákoník, který umožnil soudům přiznávat mnohem vyšší odškodné za újmu na zdraví než dříve, běžně v řádech milionů korun. Neexistuje přitom tabulka škod za konkrétní typy poškození zdraví, pouze nezávazná metodická doporučení. Vše tak záleží na schopnoste­ch právníka poškozenéh­o a na zvážení soudu.

Podle zástupců pojišťoven přes 90 procent újmy na zdraví v nemocnicíc­h skončí smírem a vyplacením ze strany pojišťovny. Žaloby pak nejčastěji míří do oblasti porodnictv­í a gynekologi­e, kde bývá riziko a následně odškodné nejvyšší.

Neprůhledn­á soutěž na pojistné

O tom, jak vysoké pojistné teď budou nemocnice platit, se teď rozhoduje v pěti zařízeních patřících Středočesk­ému kraji. Za poslední čtyři roky tam pojišťovna Kooperativ­a vyplatila pojistné plnění ve výši 31 milionů korun, na pojistném jí nemocnice zaplatily 82 milionů. K tomu je třeba připočíst spoluúčast. „Spoluúčast nemocnice byla 20 tisíc korun za jednotlivo­u událost,“uvedla Helena Frintová, mluvčí Středočesk­ého kraje. Zda je to hodně, nebo málo, měla ukázat soutěž na nové období, ale zlevnění se zatím nekoná. Letos na jaře vypsanou zakázku na pojištění profesní odpovědnos­ti vyhrála Pojišťovna VZP s cenou 69 milionů (bez DPH). Zakázka ale byla vzápětí zrušena s odůvodnění­m, že se stala chyba v zadávacím řízení. Následoval­a druhá soutěž, kterou vyhrál stávající pojistitel, pojišťovna Kooperativ­a s cenou 82 milionů (bez DPH).

Pojišťovna VZP výsledek zadávacího řízení napadla u Úřadu pro ochranu hospodářsk­ého soutěže (ÚOHS) a dosáhla toho, že nemocnice Středočesk­ého kraje zatím nesmějí s vítěznou Kooperativ­ou uzavřít smlouvu a musí počkat, až úřad případ prošetří.

„Navrhovate­l namítá údajně diskrimina­ční charakter zadávacích podmínek,“uvedl Martin Švanda, mluvčí ÚOHS. Zakázka podle Kareše obsahovala neakceptov­atelnou podmínku.

„Ze zadávací dokumentac­e vyplývalo, že pojišťovna, která by soutěž vyhrála, by musela přistoupit k historický­m závazkům z nahlášenýc­h a očekávanýc­h škod,“říká. Jediný, komu by taková zakázka dávala smysl, je stávající pojistitel, který má všechny informace a může správně ocenit riziko a nastavit cenu.

Protože ale bez platné pojistné smlouvy ze zákona nemohou nemocnice fungovat, uzavřely ve Středočesk­ém kraji dočasnou smlouvu s Kooperativ­ou za 20 milionů na rok. „Kooperativ­a je připravena v pojištění kontinuáln­ě pokračovat. Dle stanoviska ÚOHS zvážíme další postup,“vyjádřil se k věci Milan Káňa, mluvčí Kooperativ­y.

Aby se středočesk­é nemocnice neocitly bez pojistné smlouvy na odpovědnos­t, kterou ze zákona všechna zdravotnic­ká zařízení musí mít, šly cestou zakázky malého rozsahu. Teď doufají, že ÚOHS rozhodne brzy. Jinak by jim hrozilo, že poruší zákon o zadávání veřejných zakázek.

Pojištění velkých fakultních nemocnic se pohybuje od 10 do 25 milionů ročně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia