MF DNES

Novinky 2019

Od Nového roku se výrazně zvýší minimální mzda a porostou důchody. Zvýšení rodičovské­ho příspěvku se odkládá.

- Dominika Hromková, Jitka Vlková, Martin Petříček

Nový rok přináší řadu důležitých změn. A také dobrých zpráv.

Jednou z nejvýrazně­jších novinek je nárůst minimální mzdy. Tentokrát se z 12 200 korun od 1. ledna zvýší na 13 350 korun hrubého měsíčně, tedy o 1 150 korun. Jde o druhé nejvýrazně­jší nominální navýšení od zavedení minimální mzdy v roce 1991.

Může se zdát, že tuto změnu mnoho lidí nepocítí, protože minimální mzdu pobírá jen necelých 150 tisíc lidí v zemi. Na její navýšení je však navázaná takzvaná zaručená mzda, která je rozdělená do osmi stupňů pro každý druh povolání. Ta stanovuje, že například v sedmém stupni by lékař nebo vysokoškol­ský učitel neměl brát méně než 24 180 korun, v nejvyšším stupni by finanční ředitel nebo makléř neměl brát méně než 26 700 korun. Pro zaměstnanc­e to má tedy tu výhodu, že kromě o něco vyšší mzdy budou mít ve stáří nárok na vyšší důchody.

Právě výše důchodů je další oblastí, z níž mohou mít ti, kdo je pobírají, radost. Seniorům se od příštího roku v průměru zvedne důchod o 900 korun. O zvýšení není potřeba nijak žádat, Česká správa sociálního zabezpečen­í to udělá automatick­y. Senioři starší 85 let k tomu dostanou k měsíční penzi ještě tisícikoru­nu.

Na přilepšení se od příštího roku mohou těšit také lidé pracující ve veřejném sektoru. Učitelům se zvýší plat o 10 procent, sociálním pracovníků­m či zdravotním sestrám o 7 procent. Přidáno dostanou i poslanci a senátoři. Těm vzrostou platy ze 76 tisíc na 82 400 korun, což je zhruba o 9 procent. Pokud by si ale ke konci roku neodhlasov­ali novelu zákona, narostly by jim až o pětinu.

Velmi očekávanou sociální dávkou je i zvýšení příspěvku na rodičovsko­u dovolenou. A to o 80 tisíc korun. Novinka měla platit už od příštího července, nakonec se odsouvá až na začátek roku 2020.

Otazníky momentálně visí nad zavedením karenční doby. Tedy nad povinností zaměstnava­tele proplácet zaměstnanc­i první tři dny nemocenské. Před Vánocemi změnu zákona, který měl taktéž platit od poloviny následujíc­ího roku, zamítl Senát, nicméně v lednu ho může Poslanecká sněmovna přehlasova­t.

... ale pozor

Výdělky patrně porostou i v soukromém sektoru, byť pomalejším tempem než letos. Firmám stále chybějí zaměstnanc­i.

Přestože čísla o české ekonomice jsou už několik let slušná, světoví ekonomové jsou poslední dobou jako na trní. Předpovědí o hospodářsk­ém zpomalení rychle přibývá, otázkou však zůstává, jak výrazné bude. MF DNES dala dohromady několik věcí, které se vyplatí sledovat, protože mohou mít na vývoj v příštím roce podstatný vliv.

V zásadě všichni se shodují, že pro domácí ekonomiku bude v příštím roce klíčové, v jaké podobě proběhnou dvě události, jež se mohou na první pohled zdát geografick­y vzdálené. Zaprvé, jakou formou proběhne brexit, který může nepříjemně postihnout část domácích exportérů. A zadruhé, s jakou intenzitou budou pokračovat obchodní třenice mezi USA a Čínou.

A na to, zda nám zbude v peněžence víc, bude mít vliv také rozhodován­í České národní banky. Bankéři budou kvůli inflaci i napřesrok nejspíš pokračovat ve zvyšování úroků, což ještě víc prodraží hypotéky.

Učitelům se zvýší plat o 10 procent, zdravotním sestrám o 7 procent.

Vyšší minimální mzda, důchody nebo třeba dvacet kilometrů nových dálnic. To je jen část novinek, které nás čekají v následujíc­ím roce. MF DNES sestavila jejich přehled.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia