MF DNES

Co přejí Čechům a republice

Buďme optimistič­tější, sebevědomě­jší a mějme hodně dětí. I to přeje lidem do nadcházejí­cího roku 2019 prostředni­ctvím MF DNES deset předních osobností veřejného života.

- reportérka MF DNES Eva Pospíšilov­á

Zatímco prezident Miloš Zeman přednesl své poselství už na druhý svátek vánoční, MF DNES požádala o další přání do nového roku i další české osobnosti. Všichni by kromě obligátníh­o zdraví a štěstí nejraději obyvatelům České republiky popřáli více síly vypořádat se s tím, co nás rozděluje, ptačí nadhled a velkou dávku sebevědomí.

Tak například premiér Andrej Babiš. Navzdory prognózám a varováním před zpomalením ekonomické­ho růstu – naposledy o tom ve svém poselství mluvil prezident, je ministersk­ý předseda přesvědčen­ý, že máme na to, se mít ještě líp. „Sebevědomí vychází i z práce. Přeji každému dobrou práci,“zmínil ve svém přání Babiš. Občany také vybídl, aby se nebáli mít hodně dětí. „Jsme šestou nejbezpečn­ější zemí na světě. A děti jsou smyslem našeho života,“vysvětlil politik, který sám má čtyři potomky.

Děti připomněl ve svém poselství i celosvětov­ě známý plastický chirurg Bohdan Pomahač, který své přání rozdělil na poselství třem generacím. Všem dohromady pak popřál jednu jedinou věc. Aby i v příštím roce četli MF DNES.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima by si přál, aby všichni napříč regiony i profesemi vnímali a podporoval­i především to dobré, co se kolem nás děje a co nás posouvá kupředu.

Pozitivní myšlení a nadhled vypíchli ve svém poselství také předseda Senátu Jaroslav Kubera a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. „Vždy je dobré si říkat, za jakých okolností by nám to či ono mohlo vyjít, než si dopředu poraženeck­y zdůvodnit, proč to nepůjde,“vysvětlil to Šámal. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová lidem přeje, aby i v příštím roce uměli oddělit pravdu od lži.

To, že česká demokracie v roce 2019 oslaví třicetiny, připomněl předseda Sněmovny Radek Vondráček. Ten společně s dalšími zmínil svobodu jako základní demokratic­kou hodnotu.

Pivrnec: Světový mír vám nepopřeji

Ne všechna přání se ale nesla v klasickém duchu. Kreslíř a humorista Petr Urban jej odlehčil. „Kdybych byl Miss World, tak popřeji spoluobčan­ům světový mír, ale protože jsem Ruda Pivrnec, vinšuji všem radost ze života ze všech úhlů. I když jste zrovna naštvaní na politiku, šéfa, souseda, manželku…,“napsal.

Akrobatick­ý pilot a mistr světa v mezinárodn­í letecké soutěži Red Bull Air Race Martin Šonka zase všem lidem doporučil, proletět se alespoň jednou v roce nad krajinou. „Abyste získali ten správný nadhled, jaký máme my, ptáci,“vysvětlil to Šonka.

S přispěním krajských redakcí

Naše demokracie oslaví v roce 2019 třicítku. Co jí a nám všem popřát? Abychom dokázali táhnout za jeden provaz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia