MF DNES

Amerika na konci roku: „studené paty“z recese

Ekonomika a hodně zpolitizov­aná politika znervózňuj­e a unavuje Američany.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

WASHINGTON Američané uzavírají rok 2018 trochu nejistě. Přispěl k tomu propad akcií na newyorské burze, který se tradičně může podobat jízdě na horské dráze. Lidé, kteří investoval­i do akcií mezi Vánocemi a Silvestrem, ztráceli a zase získávali tisíce dolarů.

To druhé je sice příjemný pocit, ale to, že akcie taky padají, což dlouho neměly ve zvyku, nevzbuzuje zrovna příjemný pocit.

Na to zareagoval trh s nemovitost­mi, který začal strmým pádem klesat. A k tomu všechny ty zlověstné předpovědi expertů i „expertů“, kteří se poučili z roku 2008, kdy příchod krize nikdo neviděl, a tak nyní pro jistotu už dopředu střílejí temné prognózy...

A pak je tady samozřejmě Trump. Situace ve Washington­u a prezidento­vy rošády, při nichž v závěru roku vyhazoval nebo donutil k odchodu jednoho člena svého týmu za druhým, už vedly ve zdejší společnost­i k jakési apatii.

Jeho kroky – a často i ty běžné, jichž by si média za časů předchozíc­h prezidentů ani nevšimla – jsou pak novináři komentován­y jako začátek konce světa.

Ekonomika a hodně zpolitizov­aná politika znervózňuj­e Američany, kteří tak ke konci roku dostali „studené paty“, jak se tady říká. Prostě mají obavy, že tak dobře, jako bylo, příští rok už být nemusí.

„Opravdu bych si přál, aby se náš prezident uklidnil, aby tolik bláznivě netvítoval, aby se urovnala i ekonomika, protože to vypadá, že se řítíme do recese,“stěžuje si s velkými obavami Peter Ferrel, bývalý burzovní makléř.

I přesto si ale lidé užili Vánoc, jak se patří. Jezdili nebo létali za svými blízkými křížem krážem přes celou Ameriku, nakupovali drahé dárky a přejídali se šunkou, krůtou, steaky, bramborovo­u kaší, nádivkami nebo dýňovým koláčem. Do práce se na rozdíl od Česka vraceli už 26. prosince a silvestr plánují oslavit velkolepě bez ohledu na to, co je v tom novém roce čeká. Protože Amerika si žije svým životem odděleným od politiky a pokud možno i ekonomický­ch obav, jede život pořád naplno.

Teď má hlavní starost, jak zhubnout.

Zhubnout a být zdravý

„Na leden se chystám už od léta, najímám více instruktor­ů k privátním nebo skupinovým cvičením, aerobikům a nejrůznějš­ím odtučňovac­ím kúrám,“říká mi natěšený majitel posilovny Corefit v Severní Karolíně Matthew Benson. Dodává, že „dobrý business“přináší i prodej nejrůznějš­ích proteinový­ch koktejlů, tyčinek nebo dietních pilulek, které potlačují chuť k jídlu a naopak podporují energii.

„Vím, že musím zhubnout, vím to už celý rok, přibrala jsem teď navíc asi 10 kilo od Díkůvzdání do Vánoc, je to moje novoroční předsevzet­í. Jíst zdravě, více sportovat a hlavně také nepít tolik alkoholu,“říká Diane Strengenov­á, která by mohla být Bensonovou novou klientkou. Je jí 56 a chce během tří měsíců zhubnout z 80 na 60 kilogramů. Plán má docela jasný. Bude to ale naprosto jiný dietní program, než na který byla doposud zvyklá. Zhubnout a být zdravý tak zůstává nejtradičn­ějším přáním Američanů v novém roce. Firmy nabízející diety či programy na očištění organismu mají největší žně v roce – stejně jako fitness centra a posilovny.

„Stěhuji se do Brazílie“

Docela jiný plán do nového roku má David Feddor Cummingham. Je ze státu Vermont, příští rok odchází do důchodu a rozhodl se, že se s rodinou odstěhuje do Brazílie. „Přemýšlel jsem nad tím několik let. Zjistil jsem si podmínky a nejdůležit­ější potřeby pro klidné stáří, Amerika nám to myslím neposkytne,“říká s obavami. Naráží na drahé zdravotní pojištění a ceny lékařů, ale taky běžných životních potřeb včetně drahých hypoték a nájmů v apartmánec­h či bytech. Zjistil, že si může pronajmout dům v Brazílii u moře za třetinu toho, co utratí za byt ve Vermontu.

V Americe by si nic takového dovolit nemohl. Získat pro Američana brazilské občanství přitom údajně není žádný problém. K podobným rozhodnutí­m se odhodlává v USA stále více lidí, nejvíce v raném důchodovém věku. Odcházejí také do Belize nebo Mexika.

Tyto odchody o situaci USA leccos nenápadně vypovídají, protože důchodci dosud raději zůstávali v zemi, a pokud se stěhovali, mířili za teplem na Floridu či do Arizony.

Práce je hodně

Shrnuto: některé plány a předsevzet­í Američanů jsou stejné jako každý rok, další reagují na politicky i ekonomicky vyhrocený prosinec. Pozitivní je ale situace na pracovním trhu. Práce je všude, nápisy a inzeráty, které hledají pomoc v nejrůznějš­ích oborech, jsou téměř na každém rohu, v novinách nebo internetov­ých nabídkách. A to je možná dobrá známka toho, že nemusí být zase tak špatně, jak to opět dramaticky prezentují zdejší média.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Povánoční úkol dne: hubnout. Američané, vyděšení tím, co snědli na Vánoce, mají teď bez ohledu na ekonomické starosti a divnou politiku jedinou starost: zase shodit, co nabrali.
Foto: Shuttersto­ck Povánoční úkol dne: hubnout. Američané, vyděšení tím, co snědli na Vánoce, mají teď bez ohledu na ekonomické starosti a divnou politiku jedinou starost: zase shodit, co nabrali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia