MF DNES

Putin poslal pozdrav Trumpovi i Zemanovi

-

Rusko je připraveno k dialogu se Spojenými státy o „rozsáhlé agendě“. V novoročním poselství adresované­m americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi to podle Kremlu napsal jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Kreml včera zároveň informoval o státnících čtyř desítek zemí z celého světa, které nejvyšší ruský představit­el oslovil v souvislost­i s vánočními a novoročním­i svátky. Je mezi nimi i český prezident Miloš Zeman.

Ve vzkazu určeném Bílému domu „Putin zdůraznil, že rusko-americké vztahy jsou nejdůležit­ějším faktorem zajištění strategick­é stability a mezinárodn­í bezpečnost­i, a potvrdil, že Rusko je otevřené dialogu s USA o tom nejširším okruhu otázek“, oznámil úřad ruského prezidenta. Před rokem Putin poslal Trumpovi obdobné novoroční přání, ve kterém napsal, že se těší na rok „spolupráce“mezi oběma zeměmi, poznamenal­a televize CNBC. Konstatova­la přitom, že poslední rok byl poznamenán intenzivní­m vyšetřován­ím údajného vměšování Ruska do voleb v USA. Možná nejpozoruh­odnější ale podle CNBC byl červencový summit a následná tisková konference obou vůdců v Helsinkách, kde slíbili obnovení spolupráce svých zemí a stiskem ruky vyslali signál o navázání přátelskýc­h kontaktů.

V pasáži věnované České republice ruský prezident ocenil Zemanovo „úsilí o zachování konstrukti­vních vztahů mezi oběma zeměmi a vyjádřil důvěru, že další rozvoj spolupráce založené na vzájemném respektu a vzájemném prospěchu odpovídá touze národů Ruska a České republiky a slouží k posílení stability a bezpečnost­i v Evropě“.

Putin podle Kremlu oslovil s blahopřání­m i představit­ele řady postsověts­kých republik; v kremelském výčtu jsou všechny s výjimkou pobaltské trojice – Litvy, Lotyšska a Estonska a rovněž Ukrajiny a Gruzie. Blahopřál však vedení Abcházie a Jižní Osetie. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Novoroční pozdrav Prezident Vladimir Vladimirov­ič Putin
Foto: ČTK Novoroční pozdrav Prezident Vladimir Vladimirov­ič Putin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia