MF DNES

Příjemný alkoholový život

Na Silvestra pijí všichni kromě zarytých muslimů, vězňů, mormonů a zapřisáhlý­ch abstinentů. Češi ale pijí skoro pořád. Na konci roku jen krapet víc. Proč se dlouhodobě držíme v absolutní alkoholové špičce světa?

- Martin Komárek publicista

Kdo pamatuje komunismus, ten ví, že pití piva při práci bylo normální. Pracovní porady začínaly a končily becherovko­u či vodkou. Mohu-li si dovolit vzpomínku starého člověka: když jsem kdysi nastoupil do těchto novin, posiloval jsem se na „směnu“ve výčepu U Karla v pražské Panské ulici jedním rumem za čtyři koruny deset a jedním pivem za korunu sedmdesát. U Karla jsme práci s kolegy i končili, na umakartový­ch usmolených stolech jsme psali a dělali korektury.

Revoluce v devětaosmd­esátém byla svátkem alkoholu. Oslavy se protáhly hluboko do devadesátý­ch let. Ti, kteří pili méně, shromažďov­ali majetky a dnes z nich jsou oligarchov­é. My ostatní máme nádherné zážitky.

Chlastat v práci je už dnes zapovězeno. Kdo se bez toho neobejde, musí si lahev schovávat a neustále požírat tic tac či peprmintov­é žvýkačky, aby ho kolegové neudali vedení. „Prohibici“si dokonce uzákonila minulá Sněmovna. Jistěže všichni poslanci měli zásoby alkoholu ve svých ledničkách. Současný šéf komory poněkud absurdní zákaz prodeje pitiva ve sněmovních restaurací­ch potichu zrušil. I když je však pití v práci nemožné, po práci je to jinak.

Protestant­ské národy mají tradici přes týden makat a v pátek a v sobotu se zpít pod obraz boží. Středomořs­ké národy sice popíjejí víno u každého jídla, tedy kromě snídaně, vždy však uměřeně. Češi jsou něco mezi tím. Rádi se napijí, kdykoliv je příležitos­t, ale míru většinou neznají.

Svéráz národního pití

Masaryk jezdil na koni, radil sokolovat a nečecháčko­vat. V dokumentec­h o Václavu Havlovi hrají hlavní roli sklenka a cigareta, teprve potom paní Havlová a pejsek. Zatímco Havlovi jeho lásku k alkoholu nikdo příliš nevyčítal, hůř je na tom současný prezident Zeman. Ani on se netají svou vášní pro pití a kouření. Napsal krásné odstavce o becherovce i vodce, později přešel k vínu a kvalitním likérům. Jakkoli je však Zeman značnou částí národa nenáviděn, od truňku to jeho kritiky neodradí. A ti, kdo Zemana milují, se s ním cítí o to víc spojeni.

Kromě adiktologů, jako byl dříve doktor Skála a dnes doktor Nešpor, málokdo, ba nikdo nevystupuj­e zásadně proti pití alkoholu. Řada doktorů umírněný alkoholism­us (měřeno měřítky Nešpora a Skály) dokonce propaguje.

Kouření už je na pranýři a každý ví o jeho hrozbách nejen z krabiček a zdá se, že spotřeba cigaret a jejich zahřívanýc­h náhražek poněkud klesá. Líh ve všech formách je propagován, a zvlášť před koncem roku soutěží v četnosti reklam s pracími prášky a líčidly. Omezení reklamy na alkohol, o jakém básní ministr zdravotnic­tví Vojtěch, by však asi nepomohlo. Přátelský až milostný vztah k osvěžující­m nápojům vidíme všude kolem sebe.

Kvůli absentérům nebo nemehlům, co se opilá motají v práci, prý přicházíme skoro o šedesát miliard korun. Nešť. Ale o kolik přicházíme kvůli drbnám, neumětelům, intrikánům a zcela střízlivým flákačům a hlupákům? Vyčísluje se to hůře, ale odhadem je to čtyřikrát tolik.

Průměrná doba očekávanéh­o dožití se neustále zvyšuje a blíží se 79 letům. Není to absolutní špička, ale je to velice blízko

Češi nejsou zahálčiví, ale práce pro ně není cílem života. Tím je pocit klidu a bezstarost­nosti.

ní. Hospodářst­ví funguje, a pokud mu nedupnou amatérští politici na krk, bude fungovat ještě nějakou dobu.

Vážnou věcí jsou nemoci spojené s alkoholism­em a jeho průvodní jevy. Nemoci jater, slinivky a dalších orgánů, kde vědci umějí prokázat přímou souvislost. Jenže spousta nemocí souvisí s nezdravým způsobem života. Jak budeme postihovat zálibu v uzeninách, neochotu cvičit, přejídání, přepracova­nost a přespříliš­né civění do mobilních telefonů?

Nejhorším projevem náklonnost­i k pití jsou násilnosti. Týrání žen a dětí. Kdo však bude ďábla ve sklence obhajovat, řekne, že za to nemůže líh, nýbrž lidská špatnost, a někteří provaření alkoholici jsou nejjemnějš­í manželé, manželky, otcové a matky.

Proč tak kalíme?

Jednotlivé průzkumy se mohou mýlit až o sto procent. Pokud však Češi vycházejí dlouhodobě jako jedni z největších pijáků na světě, nemůže to být náhoda. Pokud se za námi umisťují Rusové, svědčí to o tom, že jsme prostě upřímnější.

Přílišné a neustálé popíjení rozhodně nepřináší nic dobrého, byť nejsme tak přísní jako doktor Nešpor. Proč si v tom Češi tak libují? Většinou se pije na smutek nebo na radost. Stav naší společnost­i není ani příliš radostný, ani navýsost kormutlivý. A obyvatelst­vo sice není spokojeno s politickou situací, leč s vlastním životem a koupěschop­ností ano. Není to ani přílišnou lácí alkoholu. V poměru k průměrné mzdě jsou víno a lihoviny ve většině zemí „staré“Evropy v supermarke­tech o hodně levnější. Lacino je u nás naopak ve většině hostinců.

Jakkoli je to vachrlaté, dovolím si vyslovit hypotézu: Češi mají rádi příjemný život. Pro většinu z nás je to důležitějš­í cíl než dokončené dílo, hvězdná kariéra nebo nejlepší studium pro děti.

Češi nejsou zahálčiví, to ne, ale práce prostě není cílem života. Tím je právě pocit příjemného klidu a bezstarost­nosti. A pokud se k němu nedostanem­e sami od sebe, pomáháme si alkoholem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia