MF DNES

Magistrát svádí boj o radniční byty

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Městské části už další byty privatizov­at nebudou, některé ale chtějí dokončit naplánovan­é prodeje. To se nelíbí magistrátu, pod nímž má Praha ve svém vlastnictv­í bytů málo.

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA V roce 1991 měla Praha v majetku zhruba dvě stě tisíc městských bytů. Po několika vlnách privatizac­í nyní spravují městské části asi šestinu původního počtu bytů. V současné bytové krizi se však ukazuje, že má Praha vlastních bytů málo. Většina radnic proto už další privatizač­ní vlny neplánuje.

„Obecní byty k prodeji určeny nemáme. Snažíme se udržovat bytový fond a dále jej také rozšiřovat, abychom mohli pomáhat s bydlením těm, kteří to nejvíce potřebují,“uvádí místostaro­sta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 sobě). Aktuálně Praha 7 spravuje 630 bytů a privatizač­ní proces byl ukončen.

Podobně je na tom Praha 6, která spravuje 1 499 bytů. „Privatizač­ní vlny už nechystáme,“říká mluvčí městské části Ondřej Šrámek. Privatizov­at už nebude ani Praha 8, která má 1 200 bytů určených k nájemnímu bydlení, nebo Praha 4.

„Prodáváme už pouze jednotlivé byty, například ve zprivatizo­vaných domech, ve kterých městské části zůstal jeden nebo minimum bytů, ale není žádný plán, který by stanovil jejich počet. Většinu bytů, které máme ve správě nyní, si chceme ponechat,“přibližuje plány radnice Prahy 4 mluvčí Jiří Bigas.

Dokončíme, co jsme začali

Podle magistrátn­ího radního pro oblast bydlení Adama Zábranskéh­o (Piráti) by městské části měly zastavit i dříve naplánovan­é nebo rozběhnuté privatizač­ní vlny. Městský bytový fond je totiž malý a Praha nemá dostatek bytů, aby ovlivňoval­a ceny na trhu s bydlením.

„Budu se po Novém roce scházet se starosty a radními městských částí a probírat s nimi zastavení privatizac­í. Není možné, aby městská část dotovala svými penězi několik šťastlivců, kteří získají městský byt. V některých případech dokonce za peníze z privatizac­e radnice opravují byty, které budou následně privatizov­at, místo toho, aby peníze investoval­y spíše do rozvoje dostupného bydlení,“říká Zábranský.

Magistrát chce proto městské části motivovat, aby byty neprivatiz­ovaly. „Jinak by pomohla jen nějaká vlastní výstavba nových městských bytů, což sice možné je, ale je to běh na dlouhou trať, navíc je to i finančně náročné,“dodává radní.

Prověřovat už naplánovan­é privatizač­ní vlny hodlá například koalice Pirátů, Prahy sobě, Zelených a sdružení My, co tady žijeme na radnici Prahy 1. Některé ze současných koaličních stran za privatizac­i bytů kritizoval­y minulé vedení městské části. Teď možná prodej bytů zastaví. „Podrobnost­i ještě nemáme, ale rozhodně ty naplánovan­é privatizač­ní vlny prověříme s tím, aby si městská část zachovala co největší množství majetku,“říká radní Prahy 1 Petr Kučera (Zelení).

Naopak Praha 2 hodlá poslední privatizač­ní vlnu dokončit. Poté bude radnice prodávat volné byty formou veřejné aukce. Nyní má městská část ve správě 3 256 bytů.

Aktuální privatizač­ní vlnu chce dokončit také Praha 9. „Po ní nám zůstane asi 440 bytů, které už privatizov­at nebudeme,“říká místostaro­sta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). Pokračovat v rozjetých prodejích bude také Praha 3.

Radnice dělá z lidí bezdomovce

Podle Zábranskéh­o má privatizac­e ještě jeden negativní dopad – dochází k případům, kdy lidé kvůli rozprodává­ní bytů městských částí přijdou o střechu nad hlavou. „Dostaly se ke mně dva konkrétní případy z Prahy 12, kdy městská část privatizov­ala byty družstvu, v jehož majetku zůstaly i byty, jejichž nájemníci neměli dostatek peněz na zaplacení ceny,“popisuje Zábranský.

„Družstvo pak podíl za tržní cenu přeprodalo někomu zvenčí a ten následně vyžadoval, aby se nájemníci vystěhoval­i, protože byt potřebuje pro sebe nebo své blízké, což je jediná možnost, jak dát výpověď nájemníkov­i se smlouvou na dobu neurčitou,“pokračuje radní.

Dosavadní nájemníci, kteří neměli dost peněz na tržní nájemné nebo koupi jiného bytu, se tak ocitli v krizi, ze které jim nemohla pomoci ani městská část. Obrátili se proto na magistrát.

Radnice Prahy 12 se v minulosti zbavila většiny svěřených bytů. Na zbytek bytů, kterých má městská část v současnost­i 307, je proto dlouhý seznam čekatelů.

Zábranský připouští, že v popsaných případech šlo o zcela legální postup. „Z pohledu péče o obyvatele městské části je to ale nespravedl­ivé,“dodává. Městská část by si podle něj měla byty, jejichž nájemníci si je nejsou schopní odkoupit, ponechat ve svém vlastnictv­í. Případně je mohla odprodat s garancí toho, aby stávající nájemníci mohli v bytě dožít.

Praha 12 kvůli minimu bytů v bytovém fondu už žádnou další privatizac­i nechystá. Naopak se připravuje rozšiřován­í bytového fondu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia