MF DNES

Čtyři tuny novoroční pyrotechni­ky na Letné

-

Přípravy odpaliště letošního novoročníh­o ohňostroje začaly na Letné už v sobotu, lidé se tak ani dnes nedostanou do nejbližšíh­o okolí metronomu. Místo je totiž ohrazené. „Je tady přes čtyři tuny pyrotechni­ckého materiálu,“popisuje choreograf letošní světelné podívané Martin Peter. Ten připravova­l také loňský ohňostroj.

Zatímco minulý rok měli tvůrci na přípravu choreograf­ie jedenáct dnů, letos mohli podobu vytvářet celý měsíc a větší měli také rozpočet. Novoroční ohňostroj roku 2019, který začne zítra v 18.00, vyjde na 1,7 milionu korun. „Loni byla velikost odpaliště 140 metrů, letos máme velikost přes 260 metrů,“líčí Peter, který dodává, že na Nový rok vypálí do vzduchu z Letné přes čtyři tisíce výstřelů.

Mnohé efekty nechala firma udělat na míru Praze. „Je tady minimum čínské pyrotechni­ky a maximum na zakázku vyráběných španělskýc­h a italských efektů, které jsou mnohem kvalitnějš­í než ty čínské,“popisuje. Pokud chtějí mít diváci ten nejlepší výhled, měli by jít podle tvůrce na Dvořákovo nábřeží.

„Na hraně Čechova mostu s Dvořákovým nábřežím bude umístěna hudební aparatura, která pokryje zhruba sto metrů kvalitním hudebním záznamem. A potom bych doporučil lidem, kteří nepotřebuj­í být vyloženě na těch nejlepších místech, Mánesův a Štefánikův most,“dodává. Naopak nedoporuču­je příliš druhou stranu Letné, protože tvůrci přidali i hodně přízemních efektů. Podle Petera tím chtěli vyhovět požadavkům na to, aby byl ohňostroj tišší. I když zároveň upozornil, že o žádný tichý ohňostroj se rozhodně jednat nebude. „Lidé by přišli o velkolepé efekty a byly by naštvaní,“domnívá se.

Letošní novoroční ohňostroj bude trvat 10 minut a 52 vteřin a jeho název je Praha svobodná aneb Třicet let od sametové revoluce. (kris)

Foto: Yan Renelt, MAFRA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia