MF DNES

Největším developerů­m patřily tři pětiny trhu

-

PRAHA Deseti největším developerů­m patřily na konci září tři pětiny trhu s novými byty. Od začátku roku jich prodali 2 292, celkem se prodalo 3 800 bytů, což je meziročně o 6,2 procenta méně. Největší podíl měl Central Group (16,4 procenta), následoval­y Finep (10,6 procenta) a Skanska Reality (6,2 procenta). Vyplývá to ze společných statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group.

Postavení v nejlepší desítce udržely také firmy Vivus, YIT Stavo, Crestyl, Pražská správa nemovitost­í, Avestus a AFI. Nově je v ní společnost Acord Invest. Pozici ztratila firma Horizon.

Podíl nejlepší trojice mírně klesl na třetinu, pěti největším developerů­m patřilo podobně jako na konci pololetí 43,7 procenta trhu s novými byty. Zásoba nových dostupných bytů meziročně vzrostla o 16 procent na 4 650, v polovině roku 2015 jich ale bylo sedm tisíc.

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci září meziročně vzrostla o 15,5 procenta na 96 tisíc korun za metr čtvereční. Zlom v cenovém vývoji nastal v polovině roku 2015. Od té doby vzrostly prodejní ceny nových bytů v Praze o 73 procent.

Podle odhadu developerů také letos počet nových prodaných bytů v Praze klesne, prodejní ceny se dostanou k hodnotě 100 tisíc korun za metr čtvereční. Nabídka by se postupně měla rozšiřovat na pět tisíc bytů na konci roku.

Podle studie Sdružení pro architektu­ru a rozvoj může v Praze v roce 2030 chybět až 50 000 bytů. Důvodem je pomalé tempo povolování bytové výstavby. V hlavním městě je podle strategick­ého plánu potřeba ročně zhruba 6 000 nových bytů. Od roku 2010, kdy se povolování výrazně zpomalilo, je ovšem v průměru povolováno jen 3 500 bytů za rok. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia