MF DNES

A kde jsou góly? Čeští střelci usnuli

Hokejovou dvacítku trápí na MS nečekaně bídná produktivi­ta.

- Anton Zelenko hokejový reportér MF DNES

Neproměněn­é šance, malý tlak do branky, bezzubá koncovka. Říkejte tomu, jak chcete, největší problém hokejové dvacítky na světovém šampionátu se dá pojmenovat jedním spojením – mizerná produktivi­ta. Silné ofenzivě navzdory. Tým, v jehož řadách najdeme gólové hrozby jako Martina Kauta, Martina Nečase nebo Filipa Zadinu, skóroval ve třech dosavadníc­h duelech čtyřikrát.

„S tím se samozřejmě vyhrává těžko,“uznává kapitán Nečas. Pravda, dva zápasy sehráli čeští junioři s hokejovými velikány Ruskem a Kanadou (porážky 1:2 a 1:5), ale ani proti Švýcarsku to nebyl na úvod turnaje ofenzivní koncert (výhra 2:1 v prodloužen­í).

„Zatím nám to moc nelepí. Až proti Kanadě jsme měli konečně přesilovku, ve které se nám povedlo vytvořit alespoň nějaké šance,“zůstával bezradný Nečas. Přitom on a další mladíci, od nichž se očekávají pravidelné gólové příspěvky, předvádějí rychlost a šikovnost. Jenže co je to platné, když po efektním průniku před soupeřovu branku následuje neefektivn­í zakončení?

Ruku v ruce s tím jdou i zmíněné přesilové hry. Český tým působil kolikrát sebevědomě­ji za vyrovnanéh­o počtu hráčů na ledě. Jakmile došlo na přesilovku, přílišná snaha a touha prokombino­vat se ke gólu vedla k nevýrazné střele nebo rovnou ztrátě puku. K extrému došlo v utkání proti Rusům, kteří vstřelili obě branky ve vlastním oslabení. V tomtéž zápase padl paradoxně jediný český gól šampionátu z přesilové hry, i když originální způsob jeho docílení možná podtrhl bezradnost národního týmu v početní výhodě – kotouč doputoval do branky odrazem od brady a ramene clonícího Jáchyma Kondelíka. Jinak si soupeři z českých přesilovek zatím nic dělat nemuseli.

Svěřenci trenéra Václava Varadi musejí naopak kvůli nediscipli­novanosti často hrát v oslabení. Nejtrestan­ějším hráčem turnaje byl v tu chvíli Nečas, v závěsu za ním Kaut (oba dostali po osobním desetiminu­tovém trestu). Tedy tvůrci hry, od kterých se očekával trochu odlišný statistick­ý příspěvek. „Často jsou to stupidní fauly a zbytečná vyloučení. Hlavně u nás hráčů, kteří by měli dávat góly a tým táhnout. Místo toho jsme na trestné lavici,“mrzelo Nečase.

Radost může naopak panovat ohledně situace v brankovišt­i. Kdo byl zvědavý na to, zda si Jakub Škarek konečně přenese výbornou klubovou formu i na mezinárodn­í scénu, se rozuzlení nedočkal. Prostor mezi tyčemi v prvních dvou střetnutíc­h patřil Lukáši Dostálovi, který si mnoha důležitými zákroky jasně řekl o post jedničky. „Nepočítal jsem s tím. Jakub Škarek i Jirka Patera jsou oba výborní gólmani,“řekl.

Na spolehlivé­m Dostálovi, probuzení střelců a disciplíně bude záviset úspěch české dvacítky na MS ve Vancouveru. Ta potřebuje pro postup do vyřazovací části získat v dnešním nočním utkání s Dánskem alespoň bod. A pokud se tak stane, čtvrtfinál­ovým soupeřem Čechů bude někdo z trojlístku Švédsko, USA a Finsko.

 ?? Foto: ČTK ?? Nestačili Na kolotoč, který u české branky rozjela Kanada, mladí reprezenta­nti nestačili.
Foto: ČTK Nestačili Na kolotoč, který u české branky rozjela Kanada, mladí reprezenta­nti nestačili.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia