MF DNES

Ronaldův italský rok 2019

Odešel z Realu a riskoval. Cristiano Ronaldo chtěl ukázat, že je pořád nejlepší. V Juventusu září. Vyhraje znovu Ligu mistrů?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Taková střela se vám podaří jednou za rok. Možná jednou za život. Levačkou z kraje šestnáctky, dokonale do vzdálenějš­ího růžku. Brankář se stačí jen otočit. Navíc pár vteřin před koncem utkání na hřišti Juventusu Turín.

Riccardo Saponara, náhradník ze Sampdorie Janov, trefil senzační remízu 2:2, v euforii svlékl dres a dostal kvůli tomu žlutou kartu.

Jenže za tři minuty dorazila daleko smutnější zpráva. Střelec se dozvěděl, že gól neplatí.

Videorozho­dčí zpětně (a správně) odhalil, že Saponara na začátku celé akce přebíral míč v ofsajdu. Tím pádem se hrdinou sobotního odpoledne stal člověk, od kterého to vlastně vždycky čekáte.

Cristiano Ronaldo zvedl ruce a zdravil nadšený stadion, který mu tleskal vestoje.

Zase to dokázal!

Zase zařídil vítězství. Dvakrát skóroval, mezi kanonýry italské ligy se vyhoupnul do čela a mimoděk pomohl překonat i jeden klubový rekord.

Co na tom, že Juventusu to v sobotu drhlo a některé pasáže měl k nekoukání. Pokud můžete využít faktor Ronaldo, existuje vysoká pravděpodo­bnost, že to bude stačit. Devět let měl stejné štěstí Real Madrid a ovládl s Ronaldem čtyřikrát Ligu mistrů. Nyní na stejný efekt spoléhá italský hegemon.

„Pořád je to nejlepší fotbalista na světě. S Ronaldem jsme získali ještě větší sílu,“poklonil se trenér Massimilia­no Allegri.

Rok 2018, který právě končí, byl pro Cristiana Ronalda přelomový a v zásadě i výrazně ošidný. Portugalsk­ý fenomén se musel vypořádat s dobrodružs­tvím, o kterém si myslel, že už nepřijde. Chtěl přece kariéru dokroutit v Realu Madrid: „Bohužel jsem zjistil, že už pro Real nejsem nepostrada­telný. Hlavně u prezidenta Péreze jsem vycítil, že mu nebude vadit, když odejdu.“

Krok, který se vyplatí

A tak v červenci řekl sbohem. Vystěhoval luxusní vilu, vzal přítelkyni Georginu, čtyři děti a zmizel do Turína: „Čeká mě nová výzva, na kterou se nesmírně těším.“

Ronaldo dostal od Juventusu čtyřletou smlouvu, která mu přinese v přepočtu přes tři miliardy korun, ovšem žádná ostrostřel­ba se zprvu nekonala. Tři zápasy a ani ťuk.

„Že ještě nedal gól? No a! Já vidím, kolik práce dělá při tréninku, jak maká při zápasech. On jen potřebuje zjistit, jak se hraje v Itálii. Kvůli propracova­né taktice je tam historicky těžší dávat góly. Všude ho zdvojují, ztrojují, skákají do střel, tahají za dres, za ruce. Já nemám strach. S Ronaldem jsme udělali krok, který se nám stonásobně vyplatí,“líčil klubový viceprezid­ent Pavel Nedvěd.

Nikdo nemohl předpoklád­at, že hned bude kralovat jako v Realu, s nímž na konci května vyhrál potřetí v řadě Ligu mistrů. V Juventusu nejprve musel poznat parťáky, musel se naučit, jak jim být prospěšný.

Ke všemu ho potkaly nepříjemno­sti. Vyloučili ho v Lize mistrů, nezískal Zlatý míč a svůdná Američanka Mayorgaová ho nařkla, že ji v roce 2009 donutil k análnímu sexu: „Je to lež. Odmítám živit mediální cirkus vytvořený lidmi, kteří se na mně chtějí zviditelni­t.“

Vážně to má těžké portugalsk­ý superman. Je zřejmě nejsledova­nějším sportovcem planety, jen na Instagramu ho provází 150 milionů lidí a při každém zápase se od něj – stejně jako od podobně talentovan­ého Argentince Messiho – očekávají div ne zázraky. Jeho letní přestup byl bombastick­ou událostí roku, srovnateln­ou snad jen s olympiádou a vítězstvím Francie na letním mistrovstv­í světa.

Ronaldo přitom stárne (za měsíc mu bude čtyřiatřic­et), o to je obdivuhodn­ější, na jak unikátní úrovni se pořád drží. „Že mu bude čtyřiatřic­et? To není žádný věk,“opáčil legendární Nedvěd. „Cristiano má svůj život do detailu zorganizov­aný, a v tom je jeho velká síla. Já jen zírám, jak žije pro fotbal. Chová se tak, aby měl fotbal vždycky přednost.“

Otočka u praporku

V posledním utkání roku 2018 to znovu bylo znát. Ronaldo skóroval hned ve 2. minutě, kdy na levém křídle udělal dva rychlé pohyby a zakroutil míč přes brankáře Audera ke vzdálenějš­í tyči. Rozběhl se k rohovému praporku, v triumfální­m gestu vyskočil a otočil se ve vzduchu. Tuhle oslavu po něm kopírují miliony kluků po celém světě. V 65. minutě, kdy suverénně proměnil penaltu, udělal totéž.

Byl to jeho 14. ligový gól v sezoně. Juventus v úvodní polovině roku ztratil jen čtyři body z 57, tím pádem vylepšil rekord ze sezon 2005/06 a 2013/14. „První část sezony se nám vážně povedla. Vyhráli jsme spoustu zápasů, ale pořád není nic hotové. Musíme zůstat koncentrov­aní,“zavelel Ronaldo.

Po sobotním utkání se oblékl do gala, nazul bílé boty, do uší si připnul blyštivé diamanty, vzal kufřík a odjel na krátkou dovolenou. Další ligový zápas ho čeká až za tři týdny. Jaký asi bude Ronaldův rok 2019? S tím, že získá svůj první italský titul, se počítá. Juventus už teď vede před Neapolí o devět bodů.

Že bude nejlepším střelcem Serie A? Dá se to předpoklád­at.

Že se vrátí do portugalsk­é reprezenta­ce, za níž od mistrovstv­í světa nehrál ani jednou? To se uvidí.

Že Juventusu pomůže na trůn v Lize mistrů? To by byl majstrštyk, kvůli kterému do Turína přišel.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia