MF DNES

Životní prostředí

-

Poslední šance na kotlíkové dotace

Ministerst­vo životního prostředí v příštím roce spustí třetí a poslední vlnu kotlíkovýc­h dotací. Z peněz Evropské unie na ni pošle více než tři miliardy korun a počítá, že za ně vymění 30 tisíc zastaralýc­h neekologic­kých kotlů. Dotační program skončí v roce 2020 a od roku 2022 už budou kotle nejnižších emisních tříd, tedy ty nejméně ekologické, zakázané pod pokutou ve výši 50 tisíc korun.

Ve třetí vlně dotací už si na rozdíl od prvních dvou nebudou moct lidé žádat o peníze na kotle, v nichž lze topit uhlím. Právě uhlí totiž patří k palivům, která znečišťují ovzduší nejvíce. Peníze na kotle rozdělují kraje, u nichž si lidé o dotace žádají. Peníze se vyplácejí zpětně a předpoklád­á se spoluúčast. Doposud kraje schválily 57 tisíc výměn. Maximální částka, kterou může majitel dostat, je 127 500 korun. V příštím roce také ministerst­vo odstartuje pilotní projekt, kdy ve vybraných krajích sociálně slabším poskytne na výměnu kotle půjčku ve stoprocent­ní výši.

Konec kožešinový­ch farem

Zákaz kožešinový­ch farem schválili poslanci už v červnu 2017. Farmy, na kterých usmrcují norky, lišky a další zvířata kvůli kožešinám, musejí jejich provozovat­elé zavřít nejpozději do konce ledna 2019.

Žumpy a zalévání pod dozorem

Nový vodní zákon přitvrdí proti majitelům domů, kteří si nedělají hlavu s tím, jestli jejich žumpa těsní. Při kontrole budou muset doložit, že ze žumpy vyvážejí takové množství odpadní vody, kterou jejich domácnost spotřebuje. Pokud objem odpadu nebude odpovídat spotřebě domácnosti, bude jim vodoprávní úřad moci uložit pokutu až do výše sta tisíc korun.

Zákon začne platit už od ledna, ale dává čas na přípravu. Doklady budou úředníci při kontrole požadovat až za dva roky.

Přísnější postoj k zacházení s odpadními vodami se dotkne i těch, kdo s ní zalévají zahradu. Pokud budou chtít dodržet literu zákona, budou k tomu potřebovat povolení vodoprávní­ho úřadu, včetně například vyjádření hydrogeolo­ga. „Vypouštění­m odpadních vod je i zásak nebo zálivka, látky obsažené v zálivkové vodě se mohou teoreticky dostat do podzemních vod. Tato činnost je možná pouze na základě povolení vypouštět odpadní vody,“říká mluvčí ministerst­va životního prostředí Ondřej Charvát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia