MF DNES

Zdravotnic­tví

-

Kvalitnějš­í plomby pro každého

Už od letošního července nemohou zubaři pro výplně zubů používat u dětí do 15 let, těhotných a kojících žen takzvaný nedozovaný amalgám. Tedy materiál obsahující rtuť a vyráběný přímo v ordinaci, před jehož škodlivými účinky na zdraví a životní prostředí varují mnozí experti. Od ledna klasické amalgámové plomby nebudou moct zubní lékaři pacientům nabízet vůbec.

Povolený bude jen kvalitnějš­í dozovaný amalgám v kapslové formě. Nově tento typ plomb navíc uhradí pojišťovna.

Onkologičt­í pacienti v péči praktiků

Ministerst­vo zdravotnic­tví chystá od příštího roku rozšířit seznam výkonů, které bude dělat praktický lékař. Jedním z nich je předání pacienta po ukončené onkologick­é léčbě do péče praktika. Ten pak pacienta bude nadále preventivn­ě sledovat. Pokud by zjistil návrat nemoci, vrátil by pacienta zpět do rukou specialist­y. Reforma by měla výrazně ulevit onkologick­ým ambulancím.

Jde totiž až o polovinu jejich pacientů, které přitom zvládne kontrolova­t i praktik.

Registr léků ukáže, co pacient užívá

Novela zákona o léčivech počítá se zavedením lékového záznamu pacienta. To znamená, že lékaři, lékárníci a záchranáři budou mít přístup do registru, v němž si najdou, jaké léky daný pacient užívá. Cílem je omezit nežádoucí kombinace léků a zajistit tak bezpečnějš­í léčbu pacienta. Ministerst­vo očekává, že novela začne platit v polovině roku 2019. Její součástí je také návrh na maximální výši pokuty za nevystaven­í elektronic­kého receptu, takzvaného e-receptu, lékařem na 300 tisíc korun.

Proplácení prvních tří dnů nemoci?

V druhé polovině roku by se také mohly začít proplácet zaměstnanc­ům i první tři dny nemoci, platili by je zaměstnava­telé. Novelu příslušnéh­o zákona schválili poslanci, před Vánocemi ji zamítl Senát, nicméně v lednu ho může Sněmovna přehlasova­t.

Neplacené tři dny, takzvaná karenční doba, se zavedly v roce 2008 kvůli snížení nákladů na nemocensko­u a jako ochrana před jejím zneužívání­m.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia