MF DNES

Babiš připustil změny, pohrozil Ťokovi

- — Josef Kopecký

PRAHA Premiér a šéf ANO Andrej Babiš připustil, že v jeho vládě by mohlo dojít letos k některým změnám. „Jestli bude v roce 2019 rekonstruk­ce vlády? Vyloučit to nemohu,“uvedl v rozhovoru pro Českou televizi. Zopakoval, že v ohrožení je třeba ministr dopravy Dan Ťok. „Pan ministr musí přitvrdit,“řekl Babiš v ČT.

Ťoka Babiš tvrdě kritizoval už před Vánocemi v rozhovoru pro iDNES.cz. „Pan ministr je měkký na svoje podřízené,“řekl iDNES.cz Babiš.

„Má svoje podřízené. Musí být na ně tvrdší a důslednějš­í, popohánět je,“uvedl doslova.

Ťok byl pod palbou kritiky, když v polovině prosince zkolaboval­a dálnice D1 poté, co napadl sníh. Dlouhodobě výměnu Ťoka požadují komunisté, kteří tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Předseda KSČM Vojtěch Filip tvrdě kritizoval Ťoka před hlasováním o státním rozpočtu na letošní rok, který pomohli komunisté Babišově vládě schválit. Filip mu vytkl, že by se kvůli situaci na D1 mohla zakázat jízda kamionů v levém pruhu a že o tom ministerst­vo dopravy uvažuje. Jen uvažovat už podle KSČM nestačí. Komunisté kritizují také ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD. „Jeden den má stanovisko a druhý den má o 180 stupňů jiné. Já řekl panu premiérovi, že má názor podle toho, s kým mluví, ne vlastní,“uvedl Filip. Petříček podle něj nedodržuje slib, že bude nezávislý na europoslan­ci Miroslavu Pochem z ČSSD, jemuž dělal asistenta.

Petříček se ve svých vyjádřeníc­h zastává Ukrajiny, zatímco komunisté dlouhodobě kopírují názory Ruska, které si Ukrajinu vybralo jako terč své agrese a v rozporu s mezinárodn­ím právem anektovalo ukrajinský Krym.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia