MF DNES

Mnoho poselství národu

Kytky v koši i apel na pokoru. Šéfové parlamentu novoročním­i projevy „zaskočili“za prezidenta

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Zatímco prezident Miloš Zeman pošesté od svého nástupu na Hrad pronesl svoje poselství národu už na Štěpána, v tradičním „prezidents­kém“novoročním čase ho vůbec poprvé zastoupili druhý a třetí nejvyšší ústavní činitel. Na projevech nově zvoleného předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) přitom bylo vidět, jak moc jsou si vědomi, že jejich vystoupení bude porovnáván­o s prezidento­vým.

Zemanův občas provokativ­ní styl vystřídal apel na slušnost a jednotu. „Jako předseda Sněmovny cítím svůj díl odpovědnos­ti i za rozdělení společnost­i, přeji si, aby se ony příkopy podařilo zasypat a my byli opět jediným spojeným národem,“řekl Vondráček, který v projevu opakovaně zdůrazňova­l důležitost demokracie.

Češi by se podle něj také měli přestat podceňovat. I proto, že v zemi žijí miliony pilných občanů, a i díky tomu má ekonomika dobré výsledky, je minimální nezaměstna­nost a mzdy rostou. Velvyslanc­i v České republice podle něj téměř vždy hodnotí pobyt v Česku kladně. A s pozitivním­i reakcemi se prý Vondráček setkává také na zahraniční­ch summitech, na nichž zastupuje prezidenta Miloše Zemana.

Květiny v odpadkovém koši

Podobně pár minut před ním hovořil i Kubera. „Neuslyšíte vymezování nejlépe proti všem, tím bych vám asi příliš optimismu nedodal,“konstatova­l hned na úvod svého projevu. „Hledejme to, co nás spojuje, i když je to někdy těžké. Žijme podle hesla žít a nechat žít a s vědomím, že slušnost není slabost,“dodal Kubera a kritizoval, že oslavy stého výročí vzniku Českoslove­nska pokazilo, když jeden z přihlížejí­cích u desky k památce výročí událostí 17. listopadu 1989 vyhodil do odpadkovéh­o koše květiny od premiéra Andreje Babiše (ANO).

Dlouholeté­ho primátora Teplic Kuberu senátoři zvolili předsedou horní komory v listopadu. A z jeho novoročníh­o projevu bylo jinak patrné, že si do nové funkce přinesl svá stará témata. Jako náruživý kuřák například opět kritizoval omezování

kouření. Pustil se i do nových unijních pravidel ochrany soukromí. A neodpustil si ani poznámku k emancipaci žen. „Ženy jsou mnohem krásnější než muži, a proto nám zakazují se jejich krásou kochat. Trvejme na tom, že ne chřástal polní a brouk páchník jsou pány tvorstva, ale že muž a žena a rodina v širším slova smyslu ční nad vším ostatním jako Mount Everest,“prohlásil Kubera.

Úcta k jiným názorům

Oba předsedové parlamentn­ích komor letos poprvé „zaskočili“za Miloše Zemana, který tradici prezidents­kých novoročníc­h projevů přerušil a místo toho své poselství přednáší o druhém vánočním svátku. K tomu, co při svých projevech řekli druhý a třetí nejvyšší ústavní činitel, se včera vyjádřil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Předsedové parlamentn­ích komor poukázali, shodně s panem prezidente­m, na závažné nebezpečí pro českou společnost. V čase 30. výročí listopadu 1989 nás ohrožuje šíření kultu nenávisti, který ničí svobodný a demokratic­ký dialog. Lék je jediný. S úctou přistupujm­e k názorům druhých,“glosoval projevy mluvčí prezidenta Zemana.

Toho přitom před týdnem kritizoval­i zejména opoziční politici za to, že svým projevem opět rozděluje společnost, když po termínu „pražská kavárna“přišel s dalším pojmem, „lepšolidí“. Podle něj jsou to ti, kteří sami sebe považují za lepší. Někteří politologo­vé jsou přitom z úrovně mimořádnéh­o přívalu hned tří bilančních projevů vysokých politickýc­h představit­elů rozpačití. „Prezident si v poselství vyřizoval účty se všemi, předseda Sněmovny Vondráček odříkal politologi­cké poučky proložené mnoha citáty, předseda Senátu akcentoval svá oblíbená politická témata. Bohužel státnický projev s vizemi v Česku nezazněl,“hodnotil to politolog Kamil Švec.

Ne chřástal polní a brouk páchník jsou pány tvorstva, ale muž a žena a rodina v širším slova smyslu ční nad vším jako Mount Everest.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia