MF DNES

Češi unesení v Libanonu nedostanou odškodné

-

Češi unesení v Libanonu nedostanou odškodné 40 milionů korun, které v žalobě žádali po státu. Nezaplatil­i totiž soudní poplatek za odvolání, a řízení proto bylo zastaveno. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí soudu Alena Novotná. Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 z loňského ledna, podle kterého se neprokázal­o pochybení státních orgánů, je tak podle mluvčí soudu pravomocný. Muži v žalobě tvrdili, že stát v jejich případu selhal a mohl únosu zabránit.

Žalobu k soudu podali čtyři z pěti unesených Čechů – advokát Jan Švarc, překladate­l Adam Homsi a novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, kteří v Libanonu zmizeli v roce 2015. V zajetí byli 199 dní.

Rozhodnutí o zastavení řízení potvrdil na konci listopadu Městský soud v Praze. O tom, zda má čtveřice nárok na odškodnění, odvolací soud nerozhodov­al. „Odvolací řízení bylo zastaveno pro nezaplacen­í soudního poplatku,“uvedla Novotná.

Obvodní soud letos v lednu uvedl, že žaloba nemohla prokázat, že by v případu existovalo nezákonné rozhodnutí státu nebo by v něm byl nesprávný úřední postup. Muži tvrdili, že civilní rozvědka měla informaci, že se plánuje odveta za zatčení libanonské­ho agenta Alího Fajáda, o jehož vydání požádaly Česko Spojené státy. Švarc zastupoval Fajáda v řízení před českými soudy. V den jejich návratu do vlasti byl z české vazby Fajád propuštěn. Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO) krátce poté médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česko Fajáda nevydalo do USA. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia