MF DNES

Jedno z rizik roku 2019: Konflikt mezi USA a Čínou

Pozor na Jihočínské moře a situaci kolem Tchaj-wanu, varují analytici, když mají vyjmenovat „horké“zdroje letošních potenciáln­ích ozbrojenýc­h konfliktů.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Už při letmém pohledu je zřejmé, že to dvě nejsilnějš­í světové mocnosti současnost­i nevzaly za ten nejlepší konec.

A může být hůř. Konfliktů a sporů totiž mezi Spojenými státy a Čínou rychle přibývá.

Zapomeňte proto na východní Ukrajinu nebo na Blízký východ, byť i tato místa budou letos dál traumatizo­vat svět.

Daleko nebezpečně­jší krize, jež navíc s postupem času sílí, se podle vojenských analytiků odehrává na druhém konci světa, v oblasti východní Asie.

Mohla by se vyhrotit až v násilný konflikt s dopadem na celou planetu, tvrdí znalci, kteří region dlouhodobě sledují.

V letošním roce je proto třeba bedlivě si všímat zejména regionu Jihočínské­ho moře, „horké“oblasti územních sporů, kterou si Peking nárokuje pro sebe a podle toho se tam i chová. Vybudoval tam umělé ostrovy, na nichž umístil rakety a početné vojenské posádky. To se samozřejmě nezamlouvá Američanům. Ti do oblasti přisunují své síly a čím dál častěji tam dochází k drobným šťouchanic­ím, které se však snadno mohou změnit ve velmi divoké bitvy.

Možná i z tohoto důvodu znovu ožívá také poněkud pozapomenu­tý spor o status Tchaj-wanu a v neposlední řadě nevěstí moc dobrého ani zamrzlá debata o severokore­jských jaderných zbraních.

Časovaná bomba tiká

Byť se tyto záležitost­i mohou ze středoevro­pské perspektiv­y jevit až příliš vzdálené, a tudíž nepodstatn­é, opak je pravdou. Jde o hodně, téměř o všechno.

Jakýkoliv vojenský střet mezi dvěma giganty, do něhož by se nejspíš zapojily i další státy, by mohl zapříčinit nejen zhroucení světové ekonomiky, ale při tom nejhorším možném scénáři i propuknutí další světové války.

„Riziko velké války v Asii je daleko větší, než předpoklád­á většina lidí,“varoval minulý týden Brendan Taylor, uznávaný expert na pacifický region. Podle něho časovaná bomba už tiká a svět je slepý. „Stačí málo, jen náhodný incident mezi vojáky, kteří se v nesprávný čas ocitnou na nesprávném místě, a může dojít k velice nebezpečné eskalaci,“říká Taylor, který hovoří o čtyřech možných bodech vzplanutí. Vedle výše uvedených (Jihočínské moře, Tchaj-wan a Korejský poloostrov) zmiňuje ještě Východočín­ské moře, spornou oblast, o níž se sváří Čína, Japonsko, Jižní Korea a Tchaj-wan.

Když přidáme nesporný fakt, že čínský režim, který doma mohutně sází na vystupňova­ný nacionalis­mus, se na světovém kolbišti začíná chovat čím dál sebevědomě­ji a do značné míry i agresivněj­i, a také skutečnost, že americký prezident Donald Trump se často jeví jako nepředvída­telný a impulzivní, vzniká silně jedovatý koktejl, z něhož mrazí.

Existuje pochopitel­ně i řada důvodů hovořících proti případnému konfliktu. V prvé řadě jsou to jeho devastujíc­í účinky. Tady se ovšem někteří analytici pozastavuj­í nad jednáním klíčových aktérů. „Dokonce i když se zdá, že pochopili, jak zničující by taková válka byla, reálné vyhlídky na ni nevedou ke změně jejich strategií,“tvrdí Taylor.

Dobrou zprávou je, že nalezení řešení není nemožné, bude však vyžadovat velice jemné metody jednání a kontroly. Ta špatná zpráva zní, že ani jedna ze stran po tom dosud nevolá s jasnou naléhavost­í.

Hodiny mezitím běží tiše a velká ručička neúprosně směřuje ke dvanáctce. Konflikt mezi Čínou a USA z nezvládnut­é krize může přijít už brzy. Byť si to na obou stranách opravdu přeje jen málokdo.

 ?? Foto: ČTK ?? Střetnou se letos Donald Trump a Si Ťin-pching?
Foto: ČTK Střetnou se letos Donald Trump a Si Ťin-pching?
 ??  ?? Dva rivalové
Dva rivalové
 ??  ?? WASHINGTON, PEKING
WASHINGTON, PEKING

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia