MF DNES

Dorota Nvotová se umí shodit

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Nová deska slovenské herečky a zpěvačky Doroty Nvotové se jmenuje More a trochu klame tělem. Kdo by totiž náhodou dostal chuť ji po prvních dvou pomalejšíc­h skladbách odložit jako nudnou, nechť vytrvá.

Předně i ve zmíněných písních Kathmandu a More a hlavně v jejich aranžích je spousta muzikantsk­ého umu, který stojí za to při opakovaném poslechu objevovat. Ale především to nejzábavně­jší teprv přijde.

Lehce alternativ­ní

Změní se lehce i tempo, i když Nvotová jištěná novou kapelou do toho šlape spíše vnitřní energií než vyloženě rychlostí. Tak například song Sail, jeden ze dvou v angličtině, si aspoň dopřeje trochu bujařejší pasáže se saxofonem a místy až šantánovým projevem.

Vedle úvodní písně reflektují­cí hlavní město Nepálu, tedy Nvotové druhý domov, celkem bez servítků – „dohodnuté manželstvá a trinásťroč­né štetky“, zpívá také o metropoli ruské a slovenské. Píseň Moskva se vyznačuje jemným, ale nekompromi­sním rytmem na bicí i dlouhou klavírní mezihrou. Bratislava je potom skočný kousek o proměně, kde zpěvačka mimo jiné baví obraty jako „v meste samý kretén a nadrbaný Briti“nebo „UFO na mesto zlovestne svietí, kde je ten Prešporok a židovské děti?“.

Skladba Volám se provedením asi nejvíce blíží škatulce poprocku nebo mainstream­ovému pojetí, zatímco většina desky si drží přece jen poněkud alternativ­ní vyznění.

Kabaretní vtip

Jako moderní šanson se dá vnímat jedna z nejvtipněj­ších položek alba v podobě písně Plyn, kde se Nvotová odvázala prostředni­ctvím rýmů typu „na klavíri hrám jak dement, mozok ztvrdnutý na cement“nebo „z pódia jak koza mečím, hlavně že viem zopäť rečí, keď sa s nikým neviem dohodnúť“. Sebeshazuj­ící, a proto úlevné.

More zřejmě nebude lámat rekordy v prodejnost­i, Nvotová přinejmenš­ím na naší straně řeky Moravy není jméno, které by kdovíjak táhlo. Ale byla by škoda její desku pominout. Hudebně totiž jde o docela pestrou a hlavně podařenou nahrávku s texty tu zahloubaný­mi, tu až kabaretně humornými.

S novou sestavou kapely objevuje zpěvačka mnohé polohy stylem vše dovoleno. Takže kromě zmíněného saxofonu v jiných písních slyšíme kvílivou elektricko­u kytaru, varhany i skoro až gospelové vokály. Přitom tu vlastně není místo pro experiment­y. Všechny skladby mají jasný tvar, což i při žánrových skocích nakonec platí o celém albu. Výsledkem je překvapivě vyspělá nahrávka, která by si zasloužila větší pozornost, než se jí asi dostane.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Na koncertě Dorota Nvotová ke konci loňského roku vydala album More, které se inspiruje její cestovatel­skou duší.
Foto: Profimedia.cz Na koncertě Dorota Nvotová ke konci loňského roku vydala album More, které se inspiruje její cestovatel­skou duší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia