MF DNES

Atwoodová se k MeToo vyjádřila dříve než jiní

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Do dob, kdy si ženy nemohly po muži ani sednout na pohovku, zasadila Margaret Atwoodová, kanadská držitelka literární ceny Man Booker Prize, svůj román nazvaný Alias Grace. V originále vyšel v roce 1996, u nás jej nyní vydává nakladatel­ství Argo.

Inspirací se pro Atwoodovou stal osud odsouzené vražedkyně Grace Marksové, která v roce 1843 se svým společníke­m připravila o život Thomase Kinneara a jeho hospodyni. V Kanadě proslulým případem se Atwoodová zabývala už v začátcích kariéry, ale tvrdí, že až s Alias Grace pochopila osobnost tajemné ženy v celé její komplexnos­ti.

Do povědomí diváků se Atwoodová dostala v roce 2017, kdy internetov­á televize Netflix natočila adaptaci jejího nejslavněj­šího díla Příběh služebnice, jež sleduje problemati­ku patriarchá­tu, podřadné ženské role ve společnost­i, sexismus a následný boj o vlastní individual­itu a práva. Ač odlišně, podobné myšlenky rezonují i v Alias Grace.

Očima lékaře

Přesvědčiv­ou výpověď o stavu tehdejší společnost­i pak podávají četné momentky z ústavů pro choromysln­é. Z dob, kdy se lékařská věda domnívala, že každý psychický problém lze vyřešit askezí, pouštěním žilou nebo elektrošok­y.

Právě touha po odlišném přístupu ke vnímání psychickýc­h potíží přivede za Marksovou zvědavého mladého lékaře, dědice textilní výrobny Simona Jordana, jemuž se povede po dlouhých letech znovu ji rozmluvit. Možná proto, že se tolik liší od všech ostatních, kteří si vychutnáva­jí popravy cizího člověka. Sám Jordan však netuší, že ztratit se v labyrintu její mysli může být mnohem jednodušší, než se zdá.

Nejlepší okamžik

Po prvních desítkách stránek, kdy Atwoodová seznamuje s výstřižky i ilustracem­i z torontskýc­h novin a dobovými svědectvím­i, přichází na scénu postava, která příběh podle skutečnost­i promění ve fikci. Postava lékaře Jordana, který pro čtenáře duši Grace Marksové objevuje, je totiž smyšlená.

Náročnost jeho úkolu snad nejlépe uvozuje úryvek básně Emily Dickinsono­vé z roku 1963: „Není nutné míti věž – by v ní strašilo – ni hrad není nic nutného – Mozek má své vlastní chodby – jež nevedou – do světa hmotného.“

Stejně jako Příběhu služebnice se i románu Alias Grace dostalo filmové podoby. Pro Netflix jej letos natočila Mary Harronová, kterou proslavily filmy Americké psycho a Střelila jsem Andyho Warhola. Premiéru měla minisérie na podzim, hlavní roli hrála Sarah Gadonová.

Příběh se podle zahraniční­ch recenzí navrátil v nejlepší možný okamžik. Ač pochází z předminulé­ho století, k současné době, kdy světem zmítá MeToo, odsudky za neprokázan­é zločiny a nejistota, patří snad ještě více než ke své původní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia