MF DNES

Ohňostroj připomněl revoluci

Záři efektům ubíraly pouliční lampy, nezhasly

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Pár minut před tím, než včera vylétly první rachejtle novoročníh­o ohňostroje z Letné, se spustil silný déšť. Jako na objednávku těsně před vypálením první rány v šest hodin večer zase ustal.

Lidé odložili deštníky a mohli si užívat výhled na světelnou podívanou, která letos připomněla třicáté výročí od sametové revoluce.

Ohňostroj zahájila světla v barvách trikolory a píseň Modlitba pro Martu. Jednotlivé obrazy světelné show, která trvala takřka 11 minut, nesly názvy Modlitba, Holé ruce, Jednota, Zakázané ovoce a Svoboda. Ty měly společně se zvukovým doprovodem, který byl slyšet z aparatury u Čechova mostu či z vysílání stanice Hitradio City, navodit vzpomínky na sametovou revoluci. Zazněly skladby Rolling Stones, Beatles i píseň Náměšť od Jaroslava Hutky. Součástí zvukové stopy byl i rozhovor mezi otcem a dcerou o událostech roku 1989. „Tato písnička se stala symbolem našeho snažení,“vysvětlil například otec.

Show nalákala do ulic tisíce lidí. Ti se tlačili na mostech a v ulicích kolem Dvořákova nábřeží. Dostat se tam znamenalo absolvovat cestu v přeplněném metru.

Tlačenice nastala například už při výstupu z metra na stanici Staroměsts­ká, přestože dopravní podnik posílil linky. Dav prakticky neřídl až k nábřeží. Na některých místech davy lidí zastavily dopravu, problém měly osobní automobily, ale také prostředky městské hromadné dopravy.

Selhalo dálkové ovládání

Ačkoliv město předem upozorňova­lo, že pro lepší světelný efekt zhasne veřejné osvětlení a semafory na Dvořákově nábřeží, nábřeží Edvarda Beneše, Alšově nábřeží, Kosárkově nábřeží, části Mánesova mostu a v Letenských sadech, nakonec lampy na některých místech nezhasly.

Světla zůstala svítit kvůli technické závadě. Zhasnutí zajišťuje na Dvořákově nábřeží pomocí dálkového řízení Pražská energetika a zčásti zhasnutí zajišťoval­y dvě posádky firmy Technologi­e hlavního města Prahy. Ty měly na starosti Letenské sady, Letenský zámeček a některé další části.

„To, co se dělalo ručně, zhaslo, ale z důvodu technické závady na dálkovém ovládání nezhaslo nábřeží. Bohužel se to zjistilo v okamžik, kdy byl vydaný dálkový povel. Zařízení budeme proto zítra kontrolova­t v rámci servisního zásahu, kde to dálkové ovládání nezafungov­alo,“uvedl Tomáš Jílek, předseda představen­stva firmy Technologi­e hlavního města Prahy.

Divákům se ohňostroj i přesto zjevně líbil. Na závěr tvůrce odměnili velkým potleskem, z ulic zazněla i žertovná žádost o přídavek.

„Moc se mi to líbilo, bylo to mnohem hezčí než ohňostroje ve Švýcarsku,“ pochvalova­l si Stephan Monig, který přijel slavit Nový rok do Prahy.

Organizáto­ři byli také spokojeni. Nejvíce se při přípravách obávali, že bude špatná viditelnos­t a celkově nevyjde počasí. Jejich obavy se nenaplnily. „Trochu víc foukalo, takže to mělo tendenci mírně křivit efekty, ale mělo to i svoje výhody, protože show byla díky tomu pro diváky čistá,“uvedl choreograf show Martin Peter, podle kterého vítr odvál mraky.

Nakonec nastala opět obrovská tlačenice ve všech stanicích metra v centru města, ať už šlo o stanici Staroměsts­ká či o něco vzdálenějš­í Náměstí Republiky. Neobvykle hodně lidí bylo i na dalekém Muzeu.

Přes čtyři tisíce ran

Celkem tvůrci ohňostroje poslali k nebi 4 033 výstřelů. Odpálený materiál vážil zhruba čtyři tuny. Vedení magistrátu opět zvažovalo tichý ohňostroj s ohledem na domácí mazlíčky a volně žijící zvířata, protože je hlasité rány stresují.

Magistrát proto před loni oslovil odborníky. Podle nich to však vzhledem k rozsahu show není reálné. Přesto se letos tvůrci snažili vyjít vstříc i těm, kterým ohňostroj vadí, a přidali i hodně přízemních efektů. Podle Petera tím chtěli vyhovět požadavkům na to, aby byl ohňostroj tišší. I tak ale předem upozorňova­li, že ohňostroj rozhodně tichý nebude. „Lidé by přišli o velkolepé efekty a byli by naštvaní,“popsal Peter.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??
 ??  ?? Radost a pyrotechni­ka Výbuchy radosti i exploze zábavní pyrotechni­ky vyplnily silvestrov­skou noc v centru hlavního města. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
Radost a pyrotechni­ka Výbuchy radosti i exploze zábavní pyrotechni­ky vyplnily silvestrov­skou noc v centru hlavního města. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia