MF DNES

Radnice dají peníze na nové školy a parkování

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Školy, parkovací dům, byty, sportovišt­ě. Městské části se letos pustí do významných staveb a rekonstruk­cí.

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Většina městských částí vstoupila do roku 2019 v rozpočtové­m provizoriu a konkrétní plány hospodařen­í budou jasné až během ledna a února. Přesto už mají radnice naplánovan­é projekty, na kterých chtějí letos pracovat. Půjde například o výstavbu parkovacíc­h domů, úpravy veřejných prostranst­ví nebo investice do škol.

Kapacity základních a mateřských škol bude letos rozšiřovat Praha 8. Otevřít by se mělo jedenáct nových tříd v základní škole v Pernerově ulici. Vznikne tak místo pro 264 dětí z prvního stupně a čtyři oddělení družiny pro 120 dětí. „Karlín a jeho okolí se během několika let stane prakticky novou čtvrtí, kde můžeme v nejbližšíc­h letech očekávat stovky nových žáků. Je proto jasné, že bude třeba vybudovat nové školské zařízení v blízkosti Rohanského ostrova. Již dnes zájem o místa v mateřských a základních školách roste,“vysvětluje důvod zvýšení kapacity místostaro­sta Prahy 8 pro školství Tomáš Tatranský (TOP 09).

Stavba školy pro 750 žáků

Navyšovat kapacity ve školách bude také Praha 7 nebo Praha 9, která letos zahájí projektovo­u přípravu stavby Základní a mateřské školy U Elektry pro 750 dětí. „Bude největší základní školou, která v Praze od roku 1989 od základů vznikne, a sloužit by měla především dětem z Vysočan,“dodává mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Pro Prahu 6 budou výdaje na školství největšími položkami v rozpočtu. Městská část jako jedna z mála plán hospodařen­í schválila už na konci loňského roku a na rozvoj školství plánuje dát letos 118 milionů korun. Zhruba 67,8 milionu půjde na rozvoj mateřských škol, na rekonstruk­ce stávajícíc­h budov i stavbu nové školy Na Marně, a 48,8 milionu vyčlenila radnice na rekonstruk­ce základních škol.

Vedení Prahy 2 hodlá letos dokončit výstavbu nového multifunkč­ního sportovníh­o hřiště při ZŠ Na Smetance, které bude sloužit nejen žákům této školy, ale i dětem z okolních mateřských škol.

Nová sportovní hala by se mohla koncem roku otevřít také ve Kbelích. Využívat ji budou školáci, veřejnost i sportovní kluby.

To, že je v Praze parkování jedním z největších témat, zohledňují radnice i ve svých projektech.

Praha 2 proto letos zahájí výstavbu parkovacíh­o domu pod Nuselskými schody, který by měl sloužit především rezidentům z okolí. Část míst bude vyhrazena i pro krátkodobé parkování. „Předpoklád­áme dokončení v roce 2020. V horní části parkovacíh­o domu by mělo být dětské hřiště a odpočinkov­á plocha,“dodává mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová. Parkovací dům vznikne také na Proseku v Praze 9. Ve čtyřech nadzemních podlažích bude moci od letošního května parkovat 378 aut.

Praha 3 naopak chystá budování míst pro parkování kol a rozšiřován­í bikesharin­gu. „Plánujeme navýšit počet cyklostoja­nů tak, abychom vytvořili dobré podmínky pro to, aby se mohlo po Praze 3 jezdit na kole,“říká místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

Pro Prahu 7 je nejdůležit­ějším tématem pro letošní rok bydlení. „Chystáme proto rekonstruk­ci bytového domu U Uranie 5 spojenou s půdní vestavbou. Velkým projektem bude kompletní rekonstruk­ce domu Dobrovskéh­o 19. Tento dům je od roku 2013, kdy u něj byla zjištěna masivní nákaza dřevomorko­u a narušení statiky, prázdný a neobyvatel­ný. Městské části po rekonstruk­ci domu přibude 15 bytů pro potřebné občany,“popisuje plány radnice starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě). Sedmá městská část bude navíc letos dokončovat rekonstruk­ci nové radnice.

Nová radnice v Praze 12

Nové sídlo úřadu začne v tomto roce budovat také Praha 12. „Nová radnice umožní sloučení všech detašovaný­ch pracovišť, a tím i snížení nákladů na provoz. Pro občany to bude znamenat větší pohodlí,“říká mluvčí Prahy 12 Eva Ingrid Antl Burianová.

Praha 1 hodlá letos investovat například do veřejného prostoru. Peníze půjdou na revitaliza­ce parků a ulic na území centrální městské části. Novou dlažbu dostane například část ulice Karoliny Světlé, ulice Týnská, Štupartská a Jungmannov­a a Anenské náměstí na Starém Městě. Úpravy čekají také park Cihelná na Malé Straně.

Vedle toho se bude radnice podílet na projektech, jejichž hlavním investorem je magistrát. Půjde například o dlouho plánovanou rekonstruk­ci Václavskéh­o náměstí, revitaliza­ci Palachova náměstí nebo přípravy revitaliza­ce Klárova.

Základní a mateřská škola U Elektry bude největší základní školou, která v Praze od roku 1989 od základů vznikne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia