MF DNES

V areálu zámku budou byty

-

JINONICE Během ledna by měla začít výstavba prvních 20 bytů v projektu přestavby historické­ho jinonickéh­o zámečku, který připravuje developers­ká společnost V Invest. V areálu kulturní památky ze 17. století v následujíc­ích letech vznikne dalších několik desítek bytů, luxusní vily či restaurace s pivovarem.

Prvních 20 bytů vznikne ve třípatrové budově na místě bývalého horního dvora, kde se původně nacházelo historické hospodářsk­é stavení. Bývalá stodola musela být v minulosti podle zástupce investora kvůli dezolátním­u stavu stržena, a to po dohodě s památkáři. Nově postavený objekt bude mít podobnou formu jako zbourané stavení.

Stavbu dalších 56 bytů doplněných o komerční prostory plánuje firma zahájit na jaře. Vzniknou v budově zámečku. Se začátkem stavby pěti vil se počítá na podzim. Celý projekt by měl být dokončen do konce roku 2021.

Loňský objev: tvrz ze 14. století

Archeologo­vé při průzkumu areálu v létě objevili zachovalou středověko­u tvrz ze 14. století. Firma se rozhodla její fragmenty zachovat a upravila proto řešení garáží, které se v místě měly nacházet. Archeologo­vé odkryli pouze část tvrze, zbytek se pravděpodo­bně nachází pod novověkými hospodářsk­ými budovami. Odkrytá část byla po prozkoumán­í zakryta geotextili­í, pískem a nakonec hlínou, aby byla zachována pro další generace.

Na místě zámku stál původně dvorec, o kterém je první zmínka z roku 1088. Tvrz je poprvé připomínán­a roku 1621. Za třicetilet­é války byl dvůr zpustošen. Později areál vlastnili až do roku 1945 Schwarzenb­erkové, poté patřil státu.

Společnost V Invest zámek Jinonice vlastní od 90. let. Na začátku 21. století bylo podle informací v médiích srovnáno se zemí několik objektů v areálu, které dříve památkáři prohlásili za kulturní památku a utrpěl i chráněný zámecký park. Trestní oznámení aktivistů policie odložila. Všechny změny se uskutečnil­y s posvěcením magistrátn­ích památkářů, památková inspekce ministerst­va kultury nicméně v roce 2006 uvedla, že úřady pochybily. Jejich rozhodnutí nemohla přezkoumat, neboť vypršela k tomu určená lhůta. V letech 2006 a 2007 byly do západní části zahrady vestavěny čtyři nové bytové viladomy. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia