MF DNES

Fotbal žije nonstop. Že nejsou turnaje? Nevadí

- Fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Mistrovstv­í světa vypukne až za nekonečnýc­h 1 418 dní. Odpočítáva­dlo nejbližšíh­o Eura vám právě nabízí údaj 527 dní.

Skoro to vypadá, že fotbal má pro letošek vlastně volno.

Jenže to je omyl, vážení. Fotbal nikdy nespí, připravuje další a další překvapení. Ani rok 2019 nebude výjimkou.

Jen namátkou: není vyloučeno, že slavnou Ligu mistrů vyhraje třiadvacát­ý klub v dějinách. Nabroušené meče mají především boháči v Paříži a Manchester­u City. Hned 12. února se rozjede vyřazovací fáze, finále tentokrát 1. června uvidí stadion Atlétika Madrid.

I Česko má pro letošek výrazné fotbalové vyslance. Národní tým chce pod novým trenérem Šilhavým vykročit vstříc mistrovstv­í Evropy. Namáhavou šichtu zahájí svátečním utkáním proti Anglii v londýnském chrámu Wembley. Výkop je večer 22. března. „Hrajeme hlavně pro fanoušky, kterým děkuju, že nad námi minulý rok nezlomili hůl. Teď věřím, že nám zůstanou nakloněni a my jim připravíme odměnu v podobě postupu na Euro,“řekl Jaroslav Šilhavý.

Plzeň a Slavia se pokusí zabodovat v Evropské lize. Budeme-li optimisté, klidně se může podařit dvojitý postup do osmifinále, protože Plzeň už za pár týdnů vyzve Záhřeb a Slavia narazí na belgický Genk. Ne, opravdu to nejsou nezdolatel­né překážky.

Nejslavněj­ší Sparta si na lepší časy zatím musí počkat. Podzim znovu pokazila, na první místo ztrácí propastnýc­h 15 bodů, ale aspoň se sebou začala něco dělat. Do ředitelské­ho křesla usadila legendární­ho Tomáše Rosického, takže může doufat v progres. Pro začátek musí stačit, že na Silvestra vyhrála derby nad Slavií. „Do nového roku bych Spartě přál, aby zase budila respekt,“pravil útočník David Lafata, který v poslední minutě trefil vítězství 5:4. Při své premiéře za starou gardu ukázal, že pravé sparťanské srdce pořád existuje. Jen se musí objevit taky v prvním týmu. Svět bude letos znovu sledovat hlavně bohem nadané machry. Třicátníci Lionel Messi a Cristiano Ronaldo po deseti letech ztratili nadvládu nad anketou Zlatý míč. Zlobili se, že je v hlasování předhonil skromňák Luka Modrič – a královskou korunu chtějí zpátky. Anebo se dočká čerstvě dvacetilet­ý rakeťák Kylian Mbappé?

Mimochodem, prvním hráčem, který v roce 2019 vstoupil na trávník Arsenalu, byl včera před polednem brankář Petr Čech. Odpoledne pak sledoval výhru svého týmu 4:1 nad Fulhamem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia