MF DNES

Mladí učitelé jsou až příliš nejistí

- — Radka Hrdinová

Problémy s rodiči začínají ve škole, myslí si ředitel základní školy v pražských Kunraticíc­h Vít Beran.

V čem to je?

Každý učitel by měl projít kurzem komunikačn­ích dovedností, ale bez toho, aby rozuměl učení, to nestačí. Měl by rozumět tomu, jak probíhá učení, jaký má dopad učitelská práce na dítě, na čem rozpozná, že učení nastalo. Ve vztahu k rodiči jsou to spojené nádoby. Rodič potřebuje rozumět tomu, co se ve škole děje. Nestačí, když mu učitel řekne: Tak Pepíček zase dostal pětku, co s tím uděláte?

Co je k tomu, aby to tak fungovalo, potřeba?

Začínající učitel potřebuje velkou podporu. Školní kulturu, ve které nemá obavu mluvit s kolegy a s ředitelem. Potřebuje cítit, že se mu daří, a když se mu nedaří, mít se na koho obrátit. I s neúspěchem. Nebát se požádat o to, zda by se nemohl přijít podívat na hodinu kolegy, nebo jestli se on nemůže přijít podívat k němu. Ke školní kultuře může patřit i to, že mi ředitel nabídne, že společně připravíme třídní schůzky.

Ve výzkumu, který se věnoval tomu, proč odcházejí mladí učitelé ze škol, jen desetina začínající­ch učitelů uvedla, že měli k dispozici funkční systém, který by je na začátku kariéry podpořil.

Lidé, kteří by mohli dělat mentory, bohužel na školách chybí.

Jsou rodiče náročnější?

Doba se mění. U nás konkrétně přibylo rodičů, kteří mají velký vliv, řídí velké týmy a očekávají, že se se stejnou profesiona­litou budou potkávat i ve škole. Bohužel ne vždy to nachází, a lidé ve školství by se to měli začít učit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia