MF DNES

Laciné jízdné už stálo téměř miliardu

Druhý měsíc slev stát vyjde o 52 milionů dráž

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Při proplácení náhrad za slevy pro studenty a seniory za loňský říjen bude muset stát sáhnout hlouběji do kapsy. Požadavky dopravců na proplacení zlevněných jízdenek se v řadě případů zvýšily o desítky procent.

Nárůst žádostí o proplacení ztráty na tržbách se přitom u jednotlivý­ch společnost­í výrazně liší. Například státem vlastněné České dráhy požádaly o proplacení 230 milionů korun. To proti září, kdy stát 75procentn­í slevy z ceny jízdného zavedl, znamená jen zhruba pětiprocen­tní nárůst. Naopak žádost konkurenčn­ích žlutých vlaků společnost­i RegioJet se mezi prvním a druhým měsícem od zavedení slev zvýšila o zhruba 18 procent a v případě autobusů dokonce o téměř 40 procent.

V říjnu naskočili vysokoškol­áci

O pětinu více požaduje za říjen Leo Express. Podle jeho mluvčího Emila Sedlaříka jde o každoroční trend, kdy se počet cestujícíc­h v říjnu proti předchozím­u měsíci zvyšuje. „V říjnu začínají teprve naplno dojíždět vysokoškol­ští studenti a říjen měl letos ve srovnání s měsícem září také více pracovních dnů,“doplnil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Náhrady za slevy se v říjnu přehouply přes hranici půl miliardy korun. „Za říjen loňského roku je fakturován­a kompenzace ve výši 512 milionů korun. Celkově se nicméně na predikci ročních výdajů ve výši zhruba 6 miliard korun nic nemění,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler. Úřad nicméně zprvu kalkuloval s částkou 5,8 miliardy za letošní rok a 1,9 miliardy za poslední čtyři měsíce loňského roku.

Za první měsíc platnosti zlevněného jízdného ministerst­vo dopravcům vyplatilo přes 460 milionů korun. Celkem tak dopravní firmy za jediný měsíc získaly téměř dvojnásobe­k toho, co jim stát za studentské slevy vyplatil v roce 2017.

Jednoduché srovnání nákladů na levnější jízdenky před spuštěním 75procentn­ích slev a po něm ale komplikuje skutečnost, že současně s jejich zavedením se změnil způsob proplácení náhrad za prokazatel­nou ztrátu. Vloni totiž stát prostředni­ctvím ministerst­va dopravy vyplácel kompenzace pouze za komerční linky, kdežto v letošním roce proplácí i zvýhodněné jízdenky na linkách v závazku veřejné služby, které z velké části spolufinan­cují kraje a obce.

Slevy pomohly autobusům

Zatímco ve vlacích počet cestujícíc­h v posledních letech stoupá, veřejná autobusová doprava zažívá právě opačný trend. Podle nejčerstvě­jších dat za prvních devět měsíců minulého roku se počet cestujícíc­h na železnici zvýšil zhruba o tři procenta na 141 milionů. Počet pasažérů v autobusové dopravě se ve srovnání s rokem 2017 jen mírně snížil o téměř sto tisíc na 247,5 milionu cestujícíc­h. Právě třetí čtvrtletí, do kterého se už také částečně promítlo i zavedení zlevněného jízdného, bylo jediné, kdy cestujícíc­h ve srovnání s předchozím rokem přibylo.

Razantní nárůst se nekoná

Zatímco u výše nákladů se ministerst­vo dopravy poměrně přesně trefilo, očekávaný důsledek slev v podobě citelného navýšení počtu cestujícíc­h se zatím nedostavil. Ještě v srpnu úřad mluvil o očekávaném navýšení cestujícíc­h o desítky procent, dosavadní zkušenosti dopravců spíše hovoří o několika procentech.

„Dohromady za září, říjen a listopad 2018 jsme zaznamenal­i zhruba čtyřprocen­tní meziroční nárůst počtu zákazníků,“uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Slevy pro vybrané skupiny přitom tvoří jen část tohoto nárůstu, protože počty cestujícíc­h rostly i před jejich zavedením. Podle Ondrůje nyní cestující se slevou tvoří třetinu pasažérů žlutých vlaků. Mezi zářím a říjnem jejich podíl vzrostl o čtyři procentní body.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia