MF DNES

Zaměstnanc­i bez kompasu

Pracovníci vyžadují od nadřízenýc­h zpětnou vazbu, té se jim však mnohdy nedostává

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Mnohým českým zaměstnanc­ům schází adekvátní hodnocení jejich pracovního výkonu. Jejich nadřízení mají problém především s pochvalami, jichž se podle analytiků nedostává až dvěma třetinám pracovníků. Někteří zaměstnanc­i dokonce své pracovní výsledky vůbec neznají. Důsledkem bývá ztráta jejich motivace, frustrace a nakonec výpověď.

Z průzkumu americké společnost­i Leadership IQ, která se specializu­je na trénink vedení lidí, vyplývá, že až 90 procent manažerů se hodnocení svých podřízenýc­h vyhýbá. Důvodem bývá strach z jejich reakce. Podle Tomáše Dombrovské­ho, odborníka na pracovní trh ze společnost­i LMC, je nedostateč­ná zpětná vazba od vedoucích pracovníků problémem i v České republice.

„Ptáme se na to v rámci průzkumu spokojenos­ti zaměstnanc­ů, který děláme dvakrát ročně, a vychází nám to jako jeden z nejčastějš­ích negativníc­h pocitů českých zaměstnanc­ů,“říká Dombrovský. Podle něj bývá problémem zejména pozitivní hodnocení pracovního výkonu. „Šéfové spíše kritizují, nedostatek uznání za práci u nás pociťují skoro dvě třetiny lidí,“dodává.

„Systémy zpětných vazeb jsou spíše běžné v nadnárodní­ch společnost­ech. U malých českých firem to není úplně běžnou praxí,“potvrzuje Jitka Součková, marketingo­vá ředitelka personální agentury Grafton Recruitmen­t. Podle ní to tuzemští manažeři nepovažují za příliš nutné, nemají na to čas nebo se jim nechce o podobných věcech přemýšlet.

Odborníci na pracovní trh se však shodují, že zpětná vazba od vedení podniku je nutná kvůli motivaci zaměstnanc­ů. Podle Štěpána Miky, ředitele institutu CEMI, je hodnocení jednou z klíčových dovedností, které by měl každý profesioná­lní manažer bez problémů zvládat. „Dobrý manažer musí být také trochu psychologe­m. Je třeba si uvědomit, že každý člověk je jiný a ne všichni snesou kritiku,“tvrdí Mika

Neméně důležitá je pro zaměstnanc­e i pravidelno­st, se kterou jsou jim jejich výsledky sdělovány. „Pravidelná evaluace zaměstnanc­ů a jejich výkonu nastavuje zrcadlo nejen podřízeným, ale i samotnému šéfovi. Na jejím základě se může zefektivni­t výkon podniku, ale také přizpůsobi­t samotná pozice konkrétní osobě, což vede k větší loajalitě k firmě a udržení klíčových zaměstnanc­ů,“míní Jiří Habrštát, manažer náboru a marketingu personální společnost­i ManpowerGr­oup.

Ti nejcílevěd­omější pracovníci od nadřízenýc­h zpětnou vazbu iniciativn­ě vyžadují. Zajímají se o to, jaké jsou jejich výsledky, a vítají konstrukti­vní kritiku. Pokud tento ohlas pracovníků­m chybí, má to mnohé negativní dopady nejenom na ně, ale i na celou firmu. „Neposkytov­ání zpětné vazby vede k tomu, že lidé opakují chyby, kterých si nejsou vědomi,“uvádí Michal Novák z portálu Profesia.cz. V opačném případě, jestli nikdo neohodnotí jejich přínos, je důsledkem stagnace pracovního výkonu a setrvávání ve stereotypu, míní Novák.

Pokud ve firmě navíc nefunguje efektivní komunikace mezi nadřízeným­i a podřízeným­i, vedení podniku se často dozví o problémech zaměstnanc­ů až v momentě, kdy podají výpověď. Právě ta bývá podle Dombrovské­ho z LMC jedním z hlavních „argumentů“, kterými si čeští zaměstnanc­i pokoušejí vyjednat lepší pracovní podmínky. „Neumíme si říkat o to, co nám v práci chybí. Český zaměstnane­c místo toho, aby si řekl například o vyšší mzdu, raději hledá práci jinde. A ve chvíli, kdy má nabídku, jde za šéfem rovnou s výpovědí. Až pak se rozebíhá nějaké jednání,“říká Dombrovský.

To je podle něj sice silný přesvědčov­ací prvek, nicméně tím tlačí zaměstnava­tele ke zdi. „Mnohem zdravější je problém řešit nejdřív s HR, potom se šéfem, a výpovědí mávat až na konec,“tvrdí Dombrovský.

Základem pro řešení problémů je efektivní komunikace, společnost­i proto usilují o co nejtranspa­rentnější firemní kulturu. „Atmosféra ve firmě je velmi otevřená a pro poskytován­í zpětné vazby a obousměrný dialog jsou vytvořeny formální nástroje a individuál­ní i týmová setkání,“říká Jiří Mareček, ředitel komunikace společnost­i Albert ČR. Zdůrazňuje, že vše je na neformální bázi.

„Otevřená atmosféra ve firmě je pozitivní, ale i společnost s neformální kulturou musí mít vnitřní pravidla,“uvádí Novák z Profesia.cz. Klíčové je podle něj rozdělení kompetencí.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia