MF DNES

O nesmrtelné tetě a sněhu na D1

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Dan Ťok je bezesporu jedním z nejslabšíc­h ministrů dopravy, kteří po roce 1989 tuto funkci zastávali. Přesto je vedle lidovce Milana Šimonovské­ho paradoxně nejdéle sloužícím šéfem resortu v historii České republiky. Zatímco životnost ostatních ze sedmnácti ministrů byla rok, maximálně dva, Šimonovský nastoupil v červenci 2002 a skončil v září 2006. Ťokovi, jenž se funkce ujal na začátku prosince 2014, tak schází pouhých pár týdnů, aby se na špici životnosti ministrů dopravy osamostatn­il. Jestli se mu to povede, je však nejasné. Po vlekoucím se a prapodivně završeném tendru na mýto a kritice za pomalé stavění silnic a dálnic totiž přišel sníh. S ním i několikaho­dinové kolony na dálnici D1 a ministrova liknavost. Toho už začal mít plné zuby i premiér Andrej Babiš a Ťokovi opakovaně vytknul přílišnou měkkost na podřízené. Ministr na kritiku reagoval slovy o tom, že není Babišův klon a řvaní nepatří k jeho manažerské­mu stylu. Takže se může zdát, že je „posekáno“.

Jenže tak snadné to nakonec být nemusí. Pokud by totiž Dan Ťok mohl kromě ministersk­é funkce dělat něco jiného, tak hrát hlavní roli v případné nové verzi pohádky Nesmrtelná teta. Jeho pozice je totiž ze značné části daná soupeřením mezi Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem, které „šéf“vyhrává na celé čáře. Připomeňme, že Ťok v ministersk­ém křesle střídal „Faltýnkova“Antonína Prachaře. Při sestavován­í nynější vlády se už téměř jistě počítalo, že v ní Dan Ťok nebude. Za náhradníky byli pokládáni nejprve šéf představen­stva firmy Hochtief Tomáš Koranda, o pár týdnů později náměstek na Správě železniční dopravní cesty Tomáš Drmola. Oba s dobrými vazbami na Faltýnka. To se nelíbilo nejen Babišovi, ale ani lidem z jeho okolí, kteří na šéfa ANO mají vliv. Upozorňova­li prý, že Ťok je „sice trochu ňouma a neskutečně pomalý, ale alespoň nekrade“. A jelikož nebyl premiér schopen sám nikoho vhodnějšíh­o najít, zůstalo u Ťoka.

Do toho ale přišel sníh, který tentokrát nezaskočil pouze silničáře, ale i Ťoka a jeho podřízené. Babišovi praskly nervy. Teď už jde jen o to, zda dokáže najít jakéhokoli adepta, který by neměl vazby na Jaroslava Faltýnka. Pokud ne, může to stávající ministr opět „přežít“. Zatím v kuloárech koluje, že prý už Andrej Babiš někoho má, ale nikomu nechce říct koho…

● Pokud by Dan Ťok ve funkci skončil, můžeme se alespoň dočkat další jeho „chvilky pravdomluv­nosti“. Asi jako loni v květnu, kdy se zdálo, že ve vládě končí. Ministr tehdy Lidovým novinám řekl, že už ve vládě ani být nechce, protože se prý ANO změnilo a nedrží se principů. Také tehdy prohlašova­l, že se mu nelíbí věci jako tichá podpora komunistů či zrušení karenční doby. To jsou ale paradoxy, co?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia