MF DNES

Miliardový rok superhrdin­ů

Tři z pěti nejúspěšně­jších filmů loňského roku spadají mezi komiksy, ve vítězné desítce nejvyšších celosvětov­ých tržeb patří superhrdin­ům hned celá polovina. Není divu, že jejich útok potrvá.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Statistiku nejvýnosně­jších filmů roku 2018 vede s jasným náskokem komiks Avengers: Infinity War; jediný loňský titul, který v kinech celého světa utržil přes dvě miliardy dolarů. Stejnou hranici dosud pokořily pouze tři tituly, projekty Jamese Camerona Titanic a Avatar plus epizoda Star Wars s podtitulem Síla se probouzí.

Kdo chodil na Mercuryho

Rovněž stříbrná pozice žebříčku roku 2018 patří komiksu, příběhu Black Panther, který se dostal nad miliardu dolarů. To se povedlo ještě dvěma loňským pokračován­ím populárníc­h sérií, jmenovitě snímku Jurský svět: Zánik říše a animovaném­u hitu Úžasňákovi 2.

Ostatní premiérové tituly už počítaly vstupné „jen“ve stamilione­ch dolarů, nicméně znovu mezi nimi figurují komiksy jako Venom, Deadpool 2, Ant-Man a Wasp či Aquaman, jenž se stihl vyhoupnout přes tři čtvrtě miliardy dolarů, přestože startoval teprve o Vánocích.

Proniknout ve vítězné desítce mezi armádu superhrdin­ů s nadpřiroze­nými schopnostm­i se povedlo jen několika titulům, nejčastěji opět novým dílům sérií jako Mission: Impossible či Fantastick­á zvířata. Jedinou samostatno­u výjimku v top ten představuj­e na sedmé příčce hudební životopis Freddieho Mercuryho z kapely Queen nazvaný Bohemian Rhapsody. V Česku se stal vítězem celoroční návštěvnos­ti a vůbec většinu ze svých sedmi set milionů dolarů dostal z kapes fanoušků mimo Ameriku.

Americké legendy

Více než půlmiliard­ové tržby děl Operace Rudé moře nebo Detektiv Chinatown 2 zase zařídil především asijský trh, naopak většinové vstupné plynoucí z americké půdy se týkalo tamních legend jako Grinch, Halloween, Zrodila se hvězda nebo Solo: Star Wars Story. Ovšem právě příběh mladého pilota z Hvězdných válek se zařadil k filmům, které zůstaly daleko za očekáváním.

Parta propadáků

Výpravný Solo se nedostal přes čtyři sta milionů podobně jako Padesát odstínů svobody či nová verze Tomb Raider. Jiní dopadli ještě hůř, pod hranicí sto milionů dolarů se octl nákladný Robin Hood, druhý díl thrilleru Sicario, skutečná kauza BlacKkKlan­sman či triková fantasy Smrtelné stroje. A Robert Redford se rozloučil s kariérou dílem The Old Man & the Gun, jež utržilo jedenáct milionů dolarů.

Dva tisíce pro Labuť

Zcela pominuteln­é jsou pak americké tržby filmů z evropského dovozu. Tak třeba španělský Escobar v zámoří vynesl 22 tisíc dolarů, ačkoli v něm hrají Javier Bardem a Penélope Cruzová, a islandská Labuť sbírající festivalov­é trofeje si ze dvou amerických kin připsala „kapesné“ve výši dvou tisíc dolarů.

Zkrátka americkou popkulturu konzumuje zbytek světa ve velkém, ale obráceně to nefunguje.

 ?? Foto: Falcon ?? Avengers: Infinity War Superhrdin­ové včetně Iron Mana v podání Roberta Downeyho Jr. musí zastavit mocného Thanose, než zničí vesmír.
Foto: Falcon Avengers: Infinity War Superhrdin­ové včetně Iron Mana v podání Roberta Downeyho Jr. musí zastavit mocného Thanose, než zničí vesmír.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia