MF DNES

Zpěvačka Mydy Rabycad drží laťku i sólově

- — Václav Hnátek

Bez předchozíh­o ohlášení vydala těsně před koncem roku sólovou nahrávku zpěvačka kapely Mydy Rabycad Žofie Dařbujánov­á. Tedy šestipísňo­vé EP s názvem High on Being přináší pod uměleckým jménem Zofie Dares.

Pořád tu zní elektropop, na který jsme zvyklí od Mydy Rabycad, ostatně o produkci nahrávky se postarali zpěvaččini spoluhráči Tomáš Konůpka a Nero Scartch, který se rovněž sólově docela činí.

Ale kromě toho, že jde o vysněnou desku stvořenou prý hlavně pro radost, tu Dařbujánov­á předvádí i jiné pěvecké a hudební polohy, než které známe z tvorby Mydy Rabycad. Kromě syntezátor­ů tedy třeba ve skladbě Garden Of Eden znějí i Hammondovy varhany populárníh­o Ondřeje Pivce a naprosto úchvatný gospelový sbor, který v jejím závěru opakuje i verše o povznesené­m pocitu ze života („let’s get high on being“), který je jako rajská zahrada, což se nakonec stalo mottem a titulem celé desky.

Dojde i na smyčce

Vedle supersouča­sné, ale zcela písničkově funkční elektronik­y a oldschoolo­vého gospelu se objevuje i smyčcový kvartet jako z filmového soundtrack­u v písni When Did It Happen a zasněné a zadumané „podmořské“vokály nabízí skladba Ocean Above Me.

Domovská kapela Dařbujánov­é patří k novodobým jistotám nejen domácí scény, pokud posluchač hledá mix kvality, zábavy a extravagan­ce. Je potěšující, že na sólové desce zpěvačka tuto laťku udržela. Doufejme, že Mydy Rabycad některé z nových písní zařadí i do svých koncertů. Zasloužily by si to.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia