MF DNES

Jiří Suchý chystá „srandavečí­rek“na jedno použití

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA ČSR a Tři králové. Pod tímto názvem připravilo na neděli pražské divadlo Semafor speciální komponovan­ý pořad. „Je to náš příspěvek ke stému výročí republiky, poněvadž na Tři krále byla podepsána Tříkrálová deklarace,“vysvětluje Jiří Suchý.

„Řekli jsme si s Jitkou Molavcovou a naším kapelníkem Jiřím Svobodou, že připravíme takové nedělní odpoledne, kde si o tom století budeme povídat a prokládat to písničkami od roku 1918 po současnost,“popisuje duše souboru. Formát už divadlo s úspěchem vyzkoušelo v minulé sezoně, kdy uvedlo večer reagující na tehdejší debatu okolo rozšíření naší hymny. „Takový srandavečí­rek, naprostá improvizac­e a osvědčilo se. Tak to chceme zopakovat,“říká.

Co je nám nejbližší

Tentokrát zazní vlasteneck­é písně, tvorba Osvobozené­ho divadla, texty z období mobilizace, protektorá­tní éry, následovat bude návrat jazzu po osvobození a dále i songy z repertoáru Semaforu. „Budeme hrát to, co je nám nejbližší. Až k současnu,“shrnuje Suchý.

Co uslyší diváci mezi písničkami, zatím sám neví. „Když jsem se teď probíral seznamem, tak mne napadalo tolik věcí, co bych mohl říci... Je to improvizac­e, tak nevím, co z toho zrovna vyberu, až budu na jevišti. Doba byla inspirujíc­í a my pamětníci máme takovou neřest, že stačí ťuknout a už nám to začne košatět,“ slibuje. „Pamatuji, co s národem udělalo, když zemřel Masaryk, pamatuji si mobilizaci v osmatřicát­ém. To je jedna z mála výhod, když je člověku skoro devadesát – má o čem povídat, má na co vzpomínat,“glosuje Suchý.

Bránil se humorem

„Kdo bude chtít setrvat, tak po skončení uvidí film Košamatýna, který jsem kdysi natočil pro televizi,“pokračuje dále Suchý. Snímek z roku 1993, jehož název vznikl zkomolením rakouského pozdravu Gehorsamst­er Diener (nejposlušn­ější služebník), ukazuje, jak se náš národ bránil humorem proti nepřízni osudu.

Speciální představen­í ČSR a Tři králové je v plánu pouze jednou. „V případě, že by zabralo, tak bychom to možná mohli někdy zreprízova­t,“uvažuje Suchý a hned dodává, že by to vzhledem k plánům divadla bylo teoreticky možné nejdříve koncem sezony. Semafor mimo jiné od prosince uvádí novinku MeToo, která se humornou formou vyjadřuje k světovému fenoménu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Jiří Suchý zavzpomíná i na písně Semaforu.
Foto: MAFRA Jiří Suchý zavzpomíná i na písně Semaforu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia