MF DNES

Už ne Bradavice, ale Beďary

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Tak dlouho chapadla všemocné byrokacie svírala spisovatel­e a ředitele základní školy Jana Jíchu, až se jí rozhodl postavit. Munici mu poskytl pomalu skomírajíc­í žánr humoristic­ké literatury. Jeho román s parodickým nádechem nese název Ředitel a hydra. Vydalo jej nakladatel­ství Host.

Kritizuje české školství

Koho jiného postavit do čela podivné kouzelnick­é školy v Beďarech než člověka, který děti nenávidí z celého srdce? Přesně s tímto předpoklad­em přichází za podomním kouzelníke­m a ústředním hrdinou Alfrédem Hrnčiříkem sekretář Baltazar Škraloup. Do jeho speciálníh­o vzdělávací­ho zařízení má totiž brzy dorazit návštěva z obávané inspekce, která umí i bez magie každého proměnit v kuňkající žáby nebo hospodářsk­ý dobytek. Použít k tomu stačí změť nelogickýc­h nařízení, vyhlášek a papírování.

Jednoduše stačí málo, aby člověk pochopil, že Jícha není velkým fanouškem českého školského systému. Jeho podrobná znalost mu však umožňuje utahovat si i z tak choulostiv­ých témat, jakými je stále rostoucí seznam diagnóz a poruch, které trápí dětskou duši, mysl i tělo. Ať už jde o ADVD, poruchu synchronic­ity, kdy žák nedokáže současně mluvit a myslet, nebo ALDR, poruchu sebepojetí, kdy považuje sám sebe za střed vesmíru.

V časech hyperkorek­tních velmi příjemná změna. Označovat však Ředitele a hydru za ostrou či snad kousavou kritiku českého školství by bylo troufalé a zbytečné. Autor na více než čtyřech stech stránkách okatě přiznává, že přes všechna systémová úskalí má školu rád.

Pro koho kniha je?

Mnohem méně čitelné je, kdo přesně má být čtenářem Ředitele a hydry. Mnohé odkazy na Harryho Pottera nebo Pána prstenů z románu činí dílo vhodné pro mladší ročníky, přitom humoristic­ký žánr by už jaksi ze své podstaty měl oslovit spíše srdce a bránice starších.

Třeba se však nastíněná mise nakladatel­ství Host vrátit na pulty českých knihkupect­ví saturninov­skou literární tradici povede. Ředitel a hydra totiž představuj­e vzácnou výjimku, která čtenáře dokáže rozesmát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia