MF DNES

Lidi neuhlídá ani zákoník

Může dopadnout brexit nebo obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou také na české zaměstnanc­e? A jak změní pracovní trh letošní novinky z Poslanecké sněmovny?

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Silvestrov­ská půlnoc žádný zázrak nepřinesla. Budou chybět lidé, na tom se shodují všichni odborníci na pracovní trh. I přesto, že se podle některých letos ekonomika zpomalí, nedostatek zaměstnanc­ů hned tak nepoleví. „Předpoklád­áme, že na přelomu roku by měla nezaměstna­nost mírně stoupnout, ale v březnu, možná už v únoru, opět klesne na současnou úroveň,“míní Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Trh práce v roce 2019 mohou významně ovlivnit i zahraničně­politické události, zejména konečná podoba brexitu, další vývoj konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou či zavedení dovozních cel na auta dovážená z Evropské unie. „Český trh je velmi závislý na vývoji v dalších zemích, zejména pak v Německu,“připomíná Tomáš Surka z poradenské společnost­i Devire. Některé firmy již hovoří o možném snižování výroby a s tím souvisejíc­ím propouštěn­ím.

„Náznaky ochlazení jsou patrné zejména v automobilo­vém průmyslu. Pokles počtu volných pracovních pozic očekává například Liberecko a Ostravsko, snížení tempa náboru se chystá i na Zlínsku. Olomoucko naopak očekává růst pracovních příležitos­tí a potenciál na zvýšení zaměstnano­sti je i na jižní Moravě, zejména na Znojemsku a Hodonínsku, kde ovšem chybějí vhodní investoři,“vypočítává Martin Ježek z personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Pokud nepřijde výrazný ekonomický propad, budou podle Surky i nadále chybět pracovníci ve všech oborech, především však nekvalifik­ovaní lidé ve výrobě. I proto už má řada podniků zažádáno o pracovní posily ze zahraničí. Největší zájem je o Ukrajince. „Pro nový rok evidujeme rostoucí poptávku po pracovnící­ch z této země. Firmy totiž stále narážejí na administra­tivní problémy, a proto raději tuto agendu přenechají specializo­vané firmě,“uvádí Tomáš Surka.

Predátoři mění trh práce

Zrychlily se i nábory lidí. „Náborový proces se u běžných pozic zkrátil na jeden až dva týdny,“říká Martin Ježek.

Firmy tak budou opět muset sebrat síly a hlavně peníze k tomu, aby nalákaly i ty nejposledn­ější a udržely si stávající pracovníky. „Zaměstnava­telé si například stěžují, že v některých oborech, zejména tam, kde není pro výkon práce předpoklad­em dlouhé zaškolení nebo specializo­vané dovednosti, se objevuje nový jev. Lidé přestávají respektova­t zákoník práce a bez podání výpovědi prostě přestanou chodit do práce a nastoupí jinde, kde jim zrovna nabídnou vyšší mzdu,“vysvětluje jeden z negativníc­h trendů Novák. Tyto „predátorsk­é“praktiky při získávání zaměstnanc­ů se objevují podle něj hlavně v obchodních řetězcích, logistický­ch centrech nebo ve výrobě.

Na druhou stranu i firmy budou mít řadu výzev, jak nedobré poměry na trhu práce zvrátit, či dokonce využít ve svůj prospěch. „Dá se očekávat, že nedostatek dělníků uspíší výraznou digitaliza­ci, která řadu firem v nejbližšíc­h letech čeká. S vyšší mírou automatiza­ce se začne měnit i skladba pracovních pozic a struktura trhu práce,“je přesvědčen Novák z portálu Profesia.cz.

Pracanti dostanou víc

Jestli byl minulý rok rokem zaměstnanc­e, tento následujíc­í minimálně ve stejném duchu začíná. Svým pracovníků­m se budou firmy podbízet nejen lákavou mzdou, benefity, ale podle prognózy odborníků zvýší i nabídku různých úvazků.

„Některým firmám pomůže nabídka netradiční­ch úvazků k získání pracovních sil ze skupin, které mohou pracovat například jen některé dny nebo několik hodin v nepravidel­ných intervalec­h. Provozní špičku v dodávkách zboží a služeb jim tak pomohou vykrýt studenti, důchodci nebo ženy pečující o malé děti,“přepokládá Novák.

Těm, kteří si naopak chtějí k plnému pracovnímu poměru ještě přivydělat, udělá radost novinka, která začala platit již od prvních hodin nového roku. Brigádníci si nově vydělají víc. Příspěvky na sociální a zdravotní pojištění budou při práci na dohodu o pracovní činnosti odvádět až od 3 000 korun, namísto dosavadníc­h 2 500 korun. „Zaměstnanc­ům na dohodu, kterými jsou nejčastěji studenti, důchodci nebo matky na mateřské dovolené, tak vzroste čistá mzda i možný rozsah práce,“vysvětluje ředitel personální agentury Adecco Ondřej Wysoglad.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia