MF DNES

Co vše se může během roku zaměstnanc­i stát

-

PRAHA Stále je ve vládě. Takzvaná velká novela zákoníku práce by mohla už v polovině roku leccos změnit. „Navrhovaná účinnost je 1. července 2019. Je ale diskutabil­ní, zda se novela s touhle účinností stihne přijmout,“říká Klára Valentová z poradenské společnost­i Vilímková Dudák & Partners. Pojďme se dopředu podívat, co vše se může změnit.

Dočasné přidělení zaměstnanc­e Firma by mohla mít právo přidělit dočasně svého zaměstnanc­e k jinému zaměstnava­teli (mimo agenturu) už měsíc poté, co u ní začal pracovat. Doposud to bylo až po době šesti měsíců.

Sdílené pracovní místo

Pro zajištění větší flexibilit­y práce a kvůli nedostatku pracovní síly by měla být zavedena možnost sdílení pracovního místa. „To znamená, že dva nebo i více zaměstnanc­ů sdílí jedno pracovní místo, přičemž si sami rozvrhují pracovní dobu tak, aby dohromady naplnili stanovenou pracovní dobu,“vysvětluje Valentová.

Doručování

Nově by měl zaměstnava­tel doručovat písemnosti zaměstnanc­i do vlastních rukou primárně na pracovišti. Teprve poté, co to nebude možné, je oprávněn zaslat doručení poštou. Lhůta pro vyzvednutí zásilky na poště by měla být nově 15 kalendářní­ch dnů.

Návrat po rodičovské Zaměstnane­c by měl mír právo i po návratu z rodičovské dovolené (nejen po mateřské, jak je tomu v současnost­i) na zařazení na původní práci a pracoviště, takzvaně na stejnou židli.

Dohody o pracích mimo poměr Na dohody by se nově měla vztahovat i zaručená mzda. Změna by se rovněž měla týkat i úpravy pracovní doby, její evidence, doby odpočinku, například nároku na zákonné bezpečnost­ní přestávky. Dovolená

Nový koncept dovolené se nově bude počítat z týdenní pracovní doby zaměstnanc­e. Právo na dovolenou se tak bude počítat v hodinách. „Tato jediná položka by měla platit až od 1. ledna 2020,“dodává advokátka. — bo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia