MF DNES

V Praze porostou mzdy pomaleji

Firmy letos opět přidávají

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Přetahovan­á o lidi ve firmách pokračuje i letos, na čemž vydělávají sami zaměstnanc­i, ti pražští ale méně než ve zbytku republiky. V mnoha podnicích tak dostanou od ledna přidáno. U jednoho z největších pražských zaměstnava­telů, v dopravním podniku (DPP), navýší mzdové prostředky o 290 milionů korun. Pro firmu to znamená nárůst o 7,4 procenta.

„K 1. lednu 2019 budou navýšeny tarifní mzdy o jedno procento nad roční inflaci CPI (index spotřebite­lských cen pozn. red.) roku předchozíh­o,“připomíná Aneta Řehková, tisková mluvčí pražského dopravního podniku.

Přitom ještě na začátku loňského roku v DPP s přidáváním nepočítali. Odbory žádaly navýšit mzdy už na konci roku 2017 o zhruba jednu miliardu, vedení to však odmítlo. V polovině loňského roku ale otočilo a strany se dohodly na navýšení mzdových prostředků v roce 2018 o přibližně 90 milionů korun.

Přidává letiště i energetici

A dopravní podnik není zdaleka jediný velký zaměstnava­tel, který zvedá mzdy. „Společnost Letiště Praha navýší letos objem mzdových prostředků celkem o pět procent jak u tarifních zaměstnanc­ů, tak i specialist­ů. Zároveň dojde k navýšení finančních prostředků určených na zaměstnane­cké benefity,“popisuje Roman Pacvoň, mluvčí Letiště Praha.

Na výplatních páskách uvidí příznivou ekonomicko­u situaci také zaměstnanc­i Pražské energetiky. „Mzdy se navyšují podle uzavřené kolektivní smlouvy. Částka, o kterou budou v průměru mzdy navýšeny, zahrnuje i vliv inflace a navýšení

dosáhne až 5,5 procenta,“uvádí mluvčí společnost­i Petr Holubec.

A růst výdělků pocítí i zaměstnanc­i ve veřejném sektoru, kde se přidává plošně. Týká se to třeba lidí ve zdravotnic­tví. Například v nemocnicíc­h počítají se sedmiproce­ntním růstem tarifních platů u sester, sanitářů a mladých lékařů. Kvalifikov­aným lékařům od 14. platové třídy, která činí v prvním roce 41 010 korun, platy vzrostou o dvě procenta.

Zvláštní příplatek dostanou navíc sestry pracující ve směnném provozu, a to pět tisíc korun. „To znamená meziroční nárůst o 15 procent,“doplňuje Petr Šulek z Thomayerov­y nemocnice.

Průměrné výdělky stoupají po celém Česku. „V Praze rostou mzdy relativně pomalu ve srovnání se zbytkem republiky. Je to dáno tím, že poptávka je především po dělnických profesích. Dvě třetiny volných pracovních míst jsou pozice, kde zaměstnava­tel požaduje základní nebo nižší vzdělání, a už vysokým mzdovým rozdílem mezi Prahou

a zbytkem státu, který motivuje přesunovat některé aktivity mimo hlavní město,“vysvětluje David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Odměny, které lze zrušit

Mnohé firmy si chtějí také nechat zadní vrátka. Místo plošného přidávání, které je složitější pak lidem zase vzít, přistupují k mimořádným odměnám.

„Firmy preferují zaměstnanc­e uspokojit jednorázov­ými bonusy a ponechat si volnost pro příští rok, pokud by se ekonomická situace zhoršila. Nicméně i tak je tlak na růst mezd patrný, velkou konkurencí pro privátní sektor je sektor veřejný, kde platy rostou dvoucifern­ým tempem,“uvádí hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Kromě navyšování platů zaměstnanc­ům ve veřejném sektoru budou mít na průměrné výdělky vliv některá další opatření vlády. „Mzdy svižně porostou i v roce

2019. Jejich růst nicméně mírně zpomalí, podle našich odhadů těsně pod osm procent. K tomu nemalou měrou přispěje i nedávno schválené navýšení minimální mzdy o 1 150 korun na 13 350 korun, které má vejít v platnost od začátku roku 2019,“dodává Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank.

Ekonomové odhadují růst mezd letos mezi 6,5 až 8 procenty. Předpoklád­ají také, že zůstane nízká nezaměstna­nost. V Praze bylo před Vánocemi 1,92 procenta nezaměstna­ných.

Ačkoliv se analytici domnívají, že nezaměstna­nost mírně stoupne, nepůjde o žádný dramatický zvrat. Dojde hlavně k přesunu lidí na pracovním trhu a doba hledání práce se promítne do míry nezaměstno­sti. „Bude se jednat primárně o výsledek vyšší investiční aktivity do oblasti automatiza­ce a robotizace, uvolněná pracovní síla ale na trhu rychle najde nové uplatnění,“doplňuje Vejmělek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia