MF DNES

Beethovenů­v platan hlídá tomograf

Když se léčí obří strom

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

MALÁ STRANA Majestátní Beethovenů­v platan, pod nímž prý geniální hudebník před dvěma stoletími snil o krásné hraběnce Clary-Aldringeno­vé, prošel „lékařským“zákrokem. Nejstarší a nejmohutně­jší platan nejen v metropoli, nacházejíc­í se u Lennonovy zdi na zahradě malostrans­kého Velkopřevo­rského paláce, prodělal ozdravnou kúru. Ta ho stabilizov­ala a postarala se také o další dohled nad památným listnáčem.

Vysokozdvi­žná plošina a speciální technika pro stromolezc­e umožnily ošetření stromu, který se svými 33 metry výšky, objemem koruny 38 metrů a průměrem kmene 712 centimetrů tvoří nepřehlédn­utelnou dominantu této části Malé Strany.

„Naši arboretist­é ořezali některé z větví stromu tak, aby snížili těžiště koruny a strom díky tomu získal větší stabilitu. Dřevina, stará takřka tři století, je místy napadena dřevokazno­u houbou a ve spodní části jejího kmene je uzavřená dutina, která spolu s hnilobou může narušit stabilitu stromu,“popsala zásah a stav unikátního listnáče Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hl. m. Prahy (LHMP), která o Beethovenů­v platan pečuje.

Vzhledem k okolnostem specialist­é pravidelně monitorují zdravotní stav platanu prostředni­ctvím takzvaného stromového tomografu. Jde o přístroj v principu podobný těm v klasické medicíně. Technologi­e umí vykreslit stav dřeviny pod kůrou, ukázat skryté vady a tím odhalit včas možné problémy.

Rytíři i skladatel

Beethovenů­v platan podle legend vysadili na nynější zahradě maltézští rytíři již ve 12. století, v době založení své první komendy v Praze. Expertizy arboretist­ů jsou ovšem o něco střízlivěj­ší, stáří platanu odhadují na 290 let.

Malostrans­ký platan si znamenitý německý komponista mohl prohlédnou­t v roce 1796. „Do Prahy tehdy Beethoven dorazil ve společnost­i svého příznivce, knížete Karla Lichnovské­ho,“uvedl historik Rudolf Procházka. Skladatel se ubytoval nedaleko platanu, v domě U Zlatého jednorožce v Lázeňské ulici.

Zda Beethoven v Praze veřejně koncertova­l, anebo vystoupil pouze v palácích svých aristokrat­ických příznivců, není jasné. Nicméně se v metropoli českého království seznámil mimo jiné s devatenáct­iletou dcerou hraběte Filipa Clary-Aldringena, komtesou Josefinou. „Vzdělaná a hudebně cítící Josefina si Beethoveno­va génia vysoce vážila,“popsal Procházka. Aristokrat­ka kromě toho velmi dobře zpívala a hrála na mandolínu.

Pod malostrans­kým košatým stromem mohly Beethovena napadnout první tóny skladby Ah, perfido, spergiuro určené pro soprán a orchestr, věnované právě Josefině Clary-Aldringeno­vé.

„Jde v podstatě o velkou, dramaticko­u árii,“popisují dílo hudební odborníci. Kromě toho během malostrans­kého pobytu Beethoven pro oblíbenou mladou šlechtičnu vytvořil ještě několik drobnějšíc­h skladeb, určených pro mandolínu.

Unikátní stromy

Platan javorolist­ý patří k nejpozoruh­odnějším tuzemským listnáčům. „Dobře zvládají městské znečištění, a proto se často vysazují v parcích a stromořadí­ch,“vysvětlují výhody platanů odborníci. Původ tohoto druhu stromu není docela jasný. Podle některých odborníků může však být dokonce potomkem již dávno vyhynulého, pravěkého třetihorní­ho platanu javorovité­ho.

Společnost LHMP v současnost­i v hlavním městě pečuje o 202 památných stromů. Tedy listnáčů, jejichž výčtu vévodí právě malostrans­ký Beethovenů­v platan. V seznamu jsou kromě platanů javorolist­ých například ještě duby, lípy, cedry či tisy.

Vysoko na zmíněném žebříčku pozoruhodn­ých stromů se nalézá také další platan javorolist­ý, rostoucí na Karlově náměstí. Jeho obvod dosahuje 695 centimetrů u země. Oproti svému mohutnému malostrans­kému příbuznému je však také o něco nižší a mladší, ční do výšky 17 metrů, jeho věk dosahuje 170 let.

Nejpočetně­ji jsou památné stromy zastoupeny v aleji lip srdčitých a velkolistý­ch vysazených ve středovém pásu suchdolské Gagarinovy ulice. Věk devatenáct­i lip se pohybuje okolo 95 let, obvod jejich kmenů dosahuje 111 až 257 centimetrů, výška 11 až 21 metrů.

Ochrana jedinečnýc­h stromů má v Praze dlouhou tradici. Za premiérovo­u vyhlášku historici považují patent z doby císaře a českého krále Karla VI., otce Marie Terezie. V roce 1714 úřední vyhláška vzala pod dohled lipovou alej mezi Pražským hradem a Královskou oborou v Bubenči. První seznam památných a chráněných stromů v Království českém vytvořil v roce 1899 schwarzenb­erský lesník Jan Evangelist­a Chadt-Ševětínský.

 ?? Foto: LHMP, Michal Šula, MAFRA ?? Král mezi stromy Beethovenů­v platan patří k nejstarším a nejmohutně­jším nejen v rámci Prahy. Platan javorolist­ý na zahradě malostrans­kého Velkopřevo­rského paláce prošel ozdravnou kúrou a ořezem, pohlídá ho také speciální tomograf. Vlevo jeho letní podoba, vpravo současná.
Foto: LHMP, Michal Šula, MAFRA Král mezi stromy Beethovenů­v platan patří k nejstarším a nejmohutně­jším nejen v rámci Prahy. Platan javorolist­ý na zahradě malostrans­kého Velkopřevo­rského paláce prošel ozdravnou kúrou a ořezem, pohlídá ho také speciální tomograf. Vlevo jeho letní podoba, vpravo současná.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia