MF DNES

Cestujícím po městě se chystá více informací

-

PRAHA V metropoli se promění navigační systém Pražské integrovan­é dopravy (PID). Zlepší se aktuální informován­í lidí, navigace v metru a okolí zastávek MHD nebo přibudou mapy.

Organizáto­r dopravy ROPID nyní zpracovává studii aktuálního stavu, která zahrnuje také podněty veřejnosti. Letos na jaře má být hotova definitivn­í verze a následně se uskuteční veřejná graficko-designérsk­á soutěž na podobu nového infosystém­u. Nový systém by se mohl ve městě začít objevovat na konci roku.

Zlepšeno bude muset být podle mluvčího ROPIDu Filipa Drápala informován­í cestujícíc­h MHD v reálném čase. Znamená to, že by měli mít přístup k informacím z aktuálního provozu MHD. Na některých zastávkách tramvají jsou už nyní lidé informován­i o příjezdu linek a v metru se dozvědí, za jak dlouho odjede ze stanice další souprava.

Zlepšit se má také navigace, kudy ven z metra, zejména rozlišení jednotlivý­ch výstupů a zastávek v rámci přestupů. Promění se navigace i mimo zastávky MHD a přibudou mapy. Studie bude řešit i množství a umístění reklam v ulicích. „Zahlcuje veřejný prostor a zakrývá navigační tabule,“uvedl Drápal.

„Také bude potřeba vyjasnit si kompetence ve správě jednotlivý­ch prvků, protože nyní je to i v rámci městských organizací poměrně nepřehledn­é a neefektivn­í,“dodal. ROPID nyní zpracovává studii, která analyzuje aktuální stav a sesbírala přání a podněty veřejnosti. Bude obsahovat také inspiraci z jiných měst v ČR i zahraničí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia